| Prispevki

V četrtek, 22. septembra 2016, je Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji skupaj s CMEPIUS-om organizirala predstavitev programa Erasmus+ za dijake in njihove mentorje, ki je od 13. ure naprej potekala na Srednji ekonomski šoli Ljubljana, na Roški cesti 2.

Dogodka smo se skupaj s projektnim koordinatorjem Žigo Vukom udeležili dijaki 5. Z, in sicer Matic Šebjan Ogrizek, Aleš Brnot in Micheal Ostrovršnik. Na predstavitev nas je povabil razrednik Nikolaj Lipič.

Na predstavitvi programa Erasmus+ sta svoje poglede predstavila tudi ugledna gosta, in sicer dr. Milan Zver, sedaj evropski poslanec in poročevalec za program Erasmus+ ter nekdanji minister za šolstvo, in mag. Klemen Žumer, vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Na delavnici je sodelovalo približno 100 dijakov in spremljevalcev iz različnih slovenskih srednjih šol. Delavnica je trajala približno 2 uri. Uvodni nagovor je imel dr. Milan Zver, ki je v nadaljevanju odgovarjal tudi na naša različna vprašanja. Predstavitev programa Erasmus+ je vključevala opis možnosti izmenjave v okviru šole, delovne izmenjave izven nje, opis stroškov izmenjave, jezikovne posebnosti, administrativne obveznosti udeležencev  in možna obdobja izmenjave v tujini.

Lastne izkušnje z izmenjav so nam predstavili udeleženci, ki so se usposabljali v različnih državah, ter nam iz prve roke predstavili, kje v tujini so bili, kaj so tam počeli, kje so bili nastanjeni, kako so potekala njihova dnevna usposabljanja, kako so se sporazumevali in vse druge izkušnje.

 

Refleksije udeležencev dogodka

»Predstavitev je bila zanimiva in uspešna, saj sem spoznal veliko pozitivnih izkušenj udeležencev, ki so že bili v tujini v okviru programa Erasmus+. Potuješ lahko v različne države EU in druge države izven EU. Zelo mi je bilo všeč, ko so dijaki SEŠ predstavljali svoje dogodke in izkušnje, ki so jih pridobili na izmenjavi. Njihov projekt je bil dobro zasnovan. Osebno podpiram priložnosti izmenjav za dijake v okviru programa Eramsus+, saj nam nudijo pridobivanje izkušenj v času šolanja in tudi po koncu šolanja. Dobra stvar je tudi ta, da nimaš nobenih stroškov, vse ti krije EU v okviru odobrenega projekta vsake posamezne šole. Všeč mi je bilo tudi to, da lahko greš na izmenjavo večkrat, v skupni časovni omejitvi do 12 mesecev. Teh 12 mesecev pa si lahko razporediš tako, kot ti odgovarja in kakor sam želiš. Predstavitev me je pozitivno presenetila

Matic Šebjan Ogrizek

 

»Predstavili so nam program Erasmus+ in smer razvoja programa v prihodnje. Predstavili so nam tudi, kakšne možnosti za izmenjave v tujini imamo, kako Erasmus+ deluje izven vzgojno-izobraževalnih ustanov. Seznanili so nas, da lahko gremo na delovno izmenjavo preko različnih društev ali drugih organizacij, ki sodelujejo v tem programu. Časovno obdobje izmenjave v tujini lahko traja od dveh tednov in vse do dvanajst mesecev. Vsi stroški izmenjave so kriti iz programa. Lahko dobiš tudi žepnino. Vse administrativne zadeve uredi šola oziroma organizacija prijaviteljica. Predstavitev je bila zelo konkretna in prav zato tudi zelo zanimiva.«

Aleš Bernot

 

»Predstavitev mi je postala še posebej zanimiva, ko so dijaki začeli opisovati njihovo bivanje in izkušnje v različnih državah. Izmenjava lahko traja od dveh tednov do enega leta, vsi stroški so kriti s strani v programu Erasmus+. V okviru programu Erasmus+ nam je lahko ponujeno delo, s katerim zaslužimo tudi nekaj denarja. Predstavitev s predavanjem me je navdušila. Priporočam jo tudi drugim.«

 

Michael Ostrovršnik

Sorodne objave
0
Dostopnost