| Prispevki

Prejšnje šolsko leto sem v okviru Erasmus+ projekta YES Europe II odšel na enotedensko izmenjavo v Italijo, natančneje v Averso. Tam sem preživel nepozaben teden, saj sem spoznal veliko novih prijateljev in dobil mnogo izkušenj, o katerih lahko več preberete v prispevku.

Letos je prišel čas, da tudi mi gostimo tuje dijake in profesorje, jim razkažemo Slovenijo in naše navade ter jih kaj novega naučimo. Pri projektu namreč poleg naše države sodelujejo tudi Grčija, Nemčija, Islandija in Italija.

V nedeljo, 17. 11. 2019, smo pričakali naše goste. Grki, Islandci in Nemci so prileteli na brniško letališče, Italijani pa so se iz Benetk v Slovenijo oz. do šole pripeljali z avtobusom. Prvi dan smo imeli prosti čas, ki smo ga izkoristili za spoznavanje, druženje in počitek pred napornim prihajajočim tednom.


Spoznavne delavnice

S programom smo pričeli v ponedeljek ob 8.00. Vsi sodelujoči dijaki smo se zbrali v stekleni dvorani naše šole. Razdeljeni smo bili v mešane ekipe, da smo lahko spoznali tudi preostale dijake. Profesorji so za nas pripravili delavnice, pri katerih smo ugotovili, da lahko ekipa doseže najboljše rezultate le v primeru, če sodelujejo vsi člani ekipe. Ko smo končali z delavnicami, smo odšli v center Ljubljane na foto orientacijo. Na ta način smo lahko gostom pokazali nekaj največjih znamenitosti našega glavnega mesta.


Foto-orientacija po Ljubljani

Naslednji dan smo reševali osebnostni test, ki nam je izdal, kakšne vrste osebnosti smo. Na podlagi le-teh smo nato po ekipah izbirali med podjetji Mali junaki, Hood Burger, Pirnar, Epilog in Global Sports Clinic, ki smo jih pozneje obiskali. Naša ekipa je obiskala podjetje Pirnar, kjer smo dobili veliko koristnih informacij glede njihovega podjetja in poteka dela, možnosti zaposlitve, nadaljnjega izobraževanja …


Obisk podjetja Global Sports Clinic

V sredo smo se v šoli naučili, kako se napišeta življenjepis in prošnja za zaposlitev. Imeli smo predavanje o telesni govorici, prav tako smo se preizkusili v razgovoru za službo in posneli video. Igrali smo se tudi namizno igro »Firma kids«, kjer smo spoznali, s kakšnimi izzivi se spopadajo podjetniki (kupovanje materiala, prodaja izdelkov, plačevanje davkov …). Po končanem programu v šoli smo imeli prosti čas, ki smo ga izkoristili za druženje.


Pisanje življenjepisa in motivacijskega pisma

V četrtek smo obiskali Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani. Predstavili so nam tri programe, na katere se lahko vpišemo, in nam razkazali njihovo knjižnico, ki je največja družboslovna knjižnica v Sloveniji.


Modna revija na zaključni prireditvi

Potem smo se vrnili v šolo, kjer smo naredili predstavitve dela celotnega tedna. Vsaka skupina je predstavila eno delavnico, podjetje, ki so ga dijaki obiskali, in video. Imeli smo čas za kosilo, potem pa je sledila še zaključna prireditev, ki se je končala s podelitvijo certifikatov, pogostitvijo in zabavo.


Uspešno izpeljana zaključna prireditev

Zadnji dan smo se zjutraj zbrali pred šolo, kjer nas je čakal avtobus. Odšli smo na izlet na Bled, kjer so tuji dijaki in mentorji poskusili kremno rezino. Obiskali smo tudi Muzej Lectar in Čebelarski muzej v Radovljici. Avtobus je nato peljal do Brnika, kjer smo se morali posloviti od dijakov iz Nemčije in Islandije. Naslednji dan dopoldne so odšli še dijaki iz Italije in Grčije.


Obisk muzeja Lectar

Gostovanje tujih dijakov je bilo čudovito. V tem tednu smo močno utrdili naše znanje angleškega jezika in se naučili mnogo uporabnih stvari za življenje. Prav tako smo stkali močne prijateljske vezi, ki bodo ostale za vse življenje!

Domen Horjak, 3. A
Foto: Nik Bencek, 4.T

Sorodne objave
0
Dostopnost