| Prispevki

V okviru projekta Svet v učilnici (World in Classroom) nas je obiskala študentka Veronika Starkova iz Rusije. Ta projekt je nacionalni projekt za študente, ki prihajajo v Slovenijo preko programov Erasmus+, CEEPUS, bilateralnih sodelovanj ali drugih programov in iniciativ ter želijo prinesti mednarodno izkušnjo v slovenske šole, vrtce ali druge izobraževalne institucije.

Ko je študentka Veronika stopila v naš razred, smo iz njenih ust takoj zaslišali nekaj slovenskih besed. Najprej nam je v angleščini povedala nekaj o svoji državi, in sicer o glavnem mestu Moskva, Stalinu, ruski kulturi, njihovih tradicionalnih jedeh, običajih (praznovanje novega leta, karneval, velika noč) ter njihovem izobraževanju in fakultetah. Pokazala nam je tudi nekaj slik živali, kot so severni medvedje, lisice, sove ter ptice. Na koncu predstavitve pa nam je predvajala še pesem v ruskem jeziku.

Nato je sledil pogovor v slovenščini, kajti študentka Veronika se že dve leti uči naš jezik. Izvedeli smo, da je pri nas že obiskala Bled, Ljubljanski grad, Maribor ter se »povzpela« na Nebotičnik, kjer je pila kavo, ki jo je zelo pohvalila. Še bolj pa je bila navdušena nad vzorcem na peni kave. Izrazila je tudi željo, da bi nekoč obiskala Triglav.

Nad Slovenijo je bila nadvse navdušena, saj je rekla, da se pri nas počuti kot doma. Nekaj pa jo je le zmotilo, in sicer naša slovenščina, kajti imela je sostanovalko s Ptuja, ki je ni razumela, saj je govorila v svojem narečju. Rekla je, da ima »vsak Slovenec svojo slovenščino«.

Za konec se nam je zahvalila za gostoljubje ter obljubila, da nas še obišče ter spozna tisti del Slovenije, ki si ga ni uspela ogledati.

Maruša Sirk in Brigita Ulčar, 4. R

Sorodne objave
0
Dostopnost