| Prispevki

V sredo, 29. 3. 2017, smo si učenci 2. o v okviru Dnevov industrijske robotike 2017 v avli Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani ogledali robotske aplikacije. Bilo je veliko zanimivih aplikacij, mene pa so najbolj navdušili stroj za ločevanje odpadkov, stroj za pomoč v lekarni in robot za peko palačink.

Stroj za ločevanje odpadkov je bil izdelan v podjetju Yaskawa. Deluje po principu delovanja primerjalne kamere. Ko strojna kamera posname fotografijo odpadka, jo stroj primerja s svojo bazo fotografij in odpadek potisne v določen zaboj.

 

Da stroj za pomoč v lekarni ustrezno deluje, mora imeti vsak predal z zdravili svojo kodo. Ko od zdravnika prinesemo napotnico in jo stroj optično prebere, robot zazna kodo, gre do določenega predala in s pomočjo pnevmatike prime zdravilo in ga odloži na mizo.

Kompleksno je deloval tudi robot za peko palačink. Najprej robot stisne maso iz posode, ki je pod pritiskom, na ponev in ponev postavi na grelno ploščo. Ko je palačinka delno pečena, jo obrne, da se popeče tudi z druge strani. Pečeno palačinko odloži na krožnik, kjer lahko doda še različne nadeve. Palačinko zvije in doda še smetano. Na koncu palačinko tudi postreže.

Razstava se mi je zdela zelo poučna in izredno zanimiva. S sošolci smo mnenja, da bi lahko bilo obiskov takšnih prireditev več, kajti tudi na tak način se lahko veliko naučimo.

 

Edvin Suljanović, 2. o

 

Sorodne objave
0
Dostopnost