| Prispevki

Renato Baretić, Hotel Grand

Hrvaški avtor v romanu prepleta več zgodb. Obrobna zgodba nam predstavlja dečka Filipa in njegovo vrnitev v obalno mesto iz njegovega otroštva. Jedro romana pa predstavljajo zapisi na blogu, kjer nekdo pod psevdonimom Condoleezo opisuje življenje v hotelu Grand. Hotel sta v devetdesetih letih dvajsetega stoletja vodila Filipova starša. Condoleezo opisuje, da hotel Grand ni bil običajen hotel, ampak bordel z ukrajinskimi dekleti. Ker je v tistem času na Balkanu divjala vojna, je razpon obiskovalcev segal od domačih kriminalcev do unproforovcev. Skozi zgodbo spoznamo avtorjev odnos do vojne, kriminalnih poslov in politike.

 

Petar Bučević in Ninoslav Kunc, 100 slavnih rekov … in vmes kak šaljiv

Reke pogosto uporabljamo v svojem vsakdanjem življenju, pa velikokrat sploh ne vemo, čigavi so. Avtorja sta v knjigi zbrala reke slavnih oseb, vse skupaj pa nadgradila z delčki iz življenja avtorja posameznega reka. Na dnu strani je bistvo izreka predstavljeno tudi v stripu, ki bralcu na sproščen in zabaven način približa nauk oziroma pomen izreka.

 

Irena Potočar Papež, Bonton (bonbon) za vsak dan

Spremembe v družbi so sestavni del vsakdana, ki narekujejo nove smernice tudi v bontonu. A kljub temu obstajajo brezčasna pravila kulture, dialoga in vedenja − spoštovati sogovornika, ga ceniti, upoštevati, poslušati in razumeti. V prav vsak odnos in stik z drugimi, pa naj bo to na zasebnem ali poslovnem odru življenja, v otroštvu, mladosti ali odrasli dobi, na vasi ali v mestu, v Sloveniji ali kje drugje, je namreč pomembno vnesti dostojanstvo in spoštovanje. Avtorica je želela stopiti iz okvirjev in predstaviti stvari, ki še niso bile zapisane. Tako je v knjigi predstavljeno mnogo dobrih praks, praktičnih primerov iz vsakdanjega življenja, ki bodo zagotovo vsakemu odprle nov pogled na bonton.

 

Michele Primi, Legende rokenrola

Rokenrol je rodil mnoge mednarodne pa tudi globalne glasbene zvezde. Buddy Holly, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Elvis Presley, John Lennon, Bob Marley, Freddie Mercury, Kurt Cobain, Michael Jackson, Amy Winehouse so le nekatere glasbene legende, ki so nas prezgodaj zapustile. Številni so umrli tragične, nesmiselne ali skrivnostne smrti. Avtor knjige, italijansko novinar, je v knjigi predstavil mlade rokovske legende, ki so prezgodaj preminile zaradi umorov, samomorov, prevelikih odmerkov drog ali zdravil. Knjiga je bogato ilustrirana, v spremni besedi pa prinaša vzporednice slovenske in svetovne rokovske scene in predstavi naše glasbenike, ki so prezgodaj zapeli Knock-knock-knockin’ on heaven’s door …

 

Matjaž Martini, Bojan Kovačič, Zdenka Konda, Upravljanje globalnih preskrbovalnih verig

Učbenik prinaša vsebine, ki se nanašajo na označevanje prodajnih enot skladno z obstoječimi zahtevami v odprti preskrbovalni verigi. Poglavja se zaključijo z vprašanji za utrditev snovi. V začetnem poglavju bralec spozna osnove preskrbovalne verige, kateri so udeleženci, kakšna je razlika med odprto in omejeno distribucijo, pa tudi sledljivost v preskrbovalni verigi.

V drugem poglavju je bolj podrobno opisano izvajanje sledljivosti, od notranje in zunanje sledljivosti do podatkov o sledljivosti in njenem izvajanju.

Tretje poglavje je namenjeno podrobnemu spoznavanju standarda GS1, njegove zgodovine, praktične uporabe do prednosti pri uporabi teh standardov.

Ob koncu se sprehodimo skozi strokovno terminologijo in matriko postopka sledenja.

 

Nataša Koncut Lorenzutti, Avtobus ob treh

Mladinski roman nam predstavi najstnika s podeželja, Tineta, ki je prepričan da nima primernih prijateljev. Ko na začetku poletja spozna Uroša, vrstnika iz Ljubljane, se z njim spoprijatelji in fanta skupaj preživljata del poletja ob Soči. Tinetovemu očetu pomagata pri opravilih na kmetiji, se pogovarjata o dekletih in si celo omislita hišnega ljubljenčka. Da pa le ni vse tako idealno, se fanta spopadata z dramatičnimi dogodki. Na eni strani očetova bolezen enega izmed njiju, na drugi pa soočanje s smrtjo očeta in sprejemanje maminega novega partnerja.

Knjižnica SPSŠB

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost