| Prispevki

V ponedeljek, 16. 10. 2017, smo se štirje dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad v spremstvu treh učiteljev odpravili proti Kragujevcu, četrtem največjem mestu v Srbiji, in sicer v tamkajšnjo srednjo šolo, ki se imenuje Politehnička škola Kragujevac. Potovali smo približno 8 ur, tako da smo tja prispeli okoli 18. ure. Pričakali so nas podravnateljica Marija, profesor Dača in dijaki, pri katerih smo tisti teden bivali.

Naslednji dan sva se z dijakom, pri katerem sem bival, odpravila v šolo, kjer sem spoznal njegove sošolce in profesorje. Ob 10. uri smo se odpravili v tamkajšnji avtosalon Nikom Kragujevac, kjer smo imeli enourni voden ogled celotnega salona in delavnic. Ta prodajni in servisni center se nahaja na več kot 4.500 m² površine in je zelo moderno opremljen.

V sredo smo se ob 9. uri odpravili v Čačak, kjer sta bila na izmenjavi dijaka naše šole (Jaka in Boris). V tamkajšnji ekonomski šoli smo imeli predavanje o kolesarjenju. Po kosilu smo pot nadaljevali proti kraju Užice. Tam smo si ogledali jamo Potpećka pećina, ki je edinstvena zaradi vhoda v obliki podkve in čudovitih kapnikov, ki spominjajo na zmaje, orle, ribe itd.

V četrtek smo imeli dopoldne dve uri prakse v šolskih delavnicah, nato smo se odpravili na ogled mesta. V mestu, ki ima okrog 180.000 prebivalcev, so srednje šole, gledališče, muzeji in knjižnica.

V petek smo imeli spoznavni krožek z dijaki iz drugih držav in mest Srbije, ki so bili prav tako v Kragujevcu na izmenjavi. S sošolcem Luko sva predstavila našo deželo. Nato je prišel čas slovesa od vseh prisotnih dijakov.

Naš teden v Kragujevcu se je iztekal. Pred odhodom domov smo se v soboto udeležili še prireditve, ki je potekala ob spominu na padle meščane ob masakru, ki se je zgodil leta 1941. Nemci so namreč na ta dan leta 1941 pobili na tisoče nedolžnih ljudi.

Domov smo prišli v poznih večernih urah. Te izmenjave ne bom nikoli pozabil, saj česa podobnega še nisem doživel in ravno zato jo bom v srcu ohranil kot novo in neprecenljivo izkušnjo.

Nik Bencek, 2. C

 

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost