| Prispevki

V nedeljo, 8. 10. 2017, smo se »ježiški« dijaki, bodoči logistični tehniki, odpravili na strokovno ekskurzijo v Prago. Avstrijo smo si bolj kot ne ogledovali skozi okna avtobusa in naslednjega dne prispeli v mesto Mlada Boleslav, ki leži 50 km severovzhodno od Prage. Ko smo prispeli v Prago, je naprej sledil ogled stolnice svetega Vida, kjer so pokopani mnogi češki kralji. Stolnica je učni zgled gotske arhitekture.

Zatem smo se odpeljali do tovarne avtomobilov Škoda. Pokazali so nam proizvodnjo avtomobilov,  sledil je ogled njihovega muzeja. Tam smo si najprej ogledali predstavitveni film,  ki nam je podrobneje pokazal zgodovino tega zelo uspešnega podjetja. Sledil je ogled muzejskih primerkov jeklenih konjičkov. Proti večeru smo se napotili do hotela Juno, kjer smo prespali.

Naslednji dan smo se odpravili do gradu Karelštejn, imenovan po kralju Karlu IV., zgrajen leta 1348 v gotskem slogu. Grad leži 30 km iz češkega glavnega mesta. Najbolj zanimiv se mi je zdel podatek, da je bil grad zgrajen tako, da ga nihče ni mogel zavzeti, ker so tam hranili (skoraj 200 let!) češke kronske dragulje. Če pa je že bil kdo tako neustrašen (ali pa naiven), da je napadel grad, so ga vojaki z vrha gradu polili z vročim voskom. Danes je v njem muzej. Ogledali smo si tudi vasico z istim imenom, ki leži pod gradom, nato pa smo se odpeljali nazaj v Prago in si ogledali največje mestne znamenitosti – od  Karlovega mostu,  starega mestnega jedra do astronomske ure.

Prihodnje jutro smo imeli nekaj uric zase za potepanje po Pragi in kupovanje spominkov, potem pa smo se odpravili do Češkyga Krumlova, kjer smo si ogledali staro mestno jedro in grajsko poslopje. Zatem nas je čakala še dolga pot do Ljubljane.

 

Sonja Jerin, 5. N

 

Sorodne objave
0
Dostopnost