| Prispevki

Na mednarodnem tekmovanju World Scholar’s Cup, ki je tako kot lansko leto v organizaciji OŠ Danile Kumar potekalo 2. in 3. februarja 2019, smo sodelovali s štirimi skupinami. Eno skupino smo dopolnjevali z dijakinjo gimnazije Šentvid in dijakom gimnazije Ljubljana. Za sodelovanje je poleg dobrega znanja angleščine treba poznati tudi šest področij (znanost, literatura, zgodovina, glasba in umetnost, družboslovje ter posebno področje – letos »nerešene skrivnosti«), za katere je predpisan nabor snovi, člankov, slik, pesmi, filmov in knjig, ki jih je treba predelati. Vsa področja pa povezuje krovna tema – Svet na obrobju (A World on the Margins).

Tekmovanje razvija številne veščine: govorne, pisne, socialne, organizacijske, informacijske kot tudi kritično razmišljanje in iznajdljivost. Udeleženci se naučijo premagovati svoje strahove, saj na tekmovanju vlada sproščena in vzpodbudna atmosfera, tekmovalci imajo drug do drugega spoštljiv odnos in se naučijo sodelovati drug z drugim.

Skupine treh tekmujejo v skupinskem pisanju (Collaborative writing), kvizu (Scholars’ Bowl), izzivu (Challenge) in debatah, ki so med večino dijakov najbolj priljubljene. Dosežki posameznika in celotne skupine so merilo za uvrstitev v nadaljnji krog tekmovanj na svetovni ravni. Najboljših osem debaterjev povabijo tudi na oder, kjer predstavijo svoje debaterske sposobnosti. Mladi glasbeniki, plesalci, igralci in drugi umetniki pa lahko svoje spretnosti pokažejo v šovu talentov.

Število tekmovalcev in zahtevnost tekmovanja sta vsako leto večja in posledično je višji tudi prag za medalje. Ponosni smo na naše dijake, ki so osvojili 10 zlatih in 12 srebrnih medalj v različnih kategorijah. Vse skupine so kandidati za tekmovanje na svetovni ravni. Vsem dijakom izrekam čestitke za res lep dosežek.

Lucija Šljuka Novak, mentorica

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost