| Prispevki

V četrtek , 25. februarja 2016, je našo šolo obiskal slovenski filmski in televizijski režiser ter scenarist, pisatelj in kolumnist Goran Vojnović.

Napisal je knjige Čefurji raus, Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra (zbirka kolumn) in Jugoslavija, moja dežela. Posnel je filma Čefurji raus in Piran Pirano in več kratkih filmov ter pri mnogih sodeloval. Bil je scenarist pri večkrat nagrajenem filmu Srečno pot, Nedin. Za svoja dela je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada, oba romana, Čefurji raus in Jugoslavija, moja dežela, sta prejela nagrado Kresnik (za najboljši slovenski roman v letu 2009 in 2013). Po knjigi Čefurji raus, s katero je sprožil popkulturni fenomen, je bila narejena monokomedija in posnet film, tudi njegov drugi  roman je doživel odrsko priredbo.

goran_vojnovic_5 (Medium)

Srečanja v nabito polni stekleni dvorani so se udeležili dijaki, ki so se pripravljali na Cankarjevo tekmovanje, in nekateri profesorji pa tudi množica dijakov, predvsem iz višjih letnikov.

goran_vojnovic_0 (Medium)

Pogovor je potekal po programu, ki ga je sestavila učiteljica Alenka Strmole. Na vprašanja dijakov in profesorjev je pisatelj in intelektualec odgovarjal s humorjem, spontano, racionalno in družbenokritično. Spoznali smo nekatera pisateljeva razmišljanja, kar nam bo prišlo prav pri pisanju eseja o romanu Jugoslavija, moja dežela na tekmovanju za Cankarjevo priznanje. Tako smo v njegova dela lahko tudi mi malo pogledali z njegovimi očmi.

 

Srečanje s pisateljem si lahko ogledate na povezavah:

1. del srečanja Goran Vojnović

 

2. del srečanja Goran Vojnović

 

3. del srečanja Goran Vojnović

 

4. del srečanja Goran Vojnović

 

Pogovor z Goranom Vojnovičem

 

Nataša Pečkaj

Sorodne objave
0
Dostopnost