| Prispevki

Izbrani dijaki in učitelji smo na pot krenili v ponedeljek 12. 9. ob pol šestih zjutraj. Zaradi zgodnje jutranje ure smo se ustavili že v Sloveniji, na bencinski črpalki, in si naročili kavo. Pot smo nadaljevali do Beograda in v glavno mesto Srbije prispeli opoldne. Ogledali smo si park Kalemegdan. Potem smo odšli v center Beograda, v katerem so na svoj račun prišla dekleta, saj je bilo tam mnogo trgovin. Pot smo nadaljevali v Čačak. Spoznali smo se z gostitelji naših dijakinj.

Nato smo se odpravili v Kragujevac, kjer so me že čakali moji gostitelji. Naslednji dan, v torek ob devetih, smo se zbrali pred kragujevško šolo in risali portrete. Zatem smo si ogledali Bubanjsko jezero in središče mesta. Po napornem dopoldnevu smo si privoščili kosilo v hotelu Kragujevac. Preostali del dneva smo imeli prosto, izkoristili smo ga za ogled nakupovalnega centra Plaza.

14375387_1746406272280550_1168410861_o-medium

V sredo so nam dijaki iz Čačka predstavili svojo projektno nalogo. Po predstavitvi smo odšli do reke Morave. Z malo večjim čolnom smo se popeljali po reki do samostana Marije Persić. Zatem smo si privoščili tradicionalno srbsko kosilo. Da smo pokurili odvečne kalorije, smo se povzpeli na hrib Kablar, ki je visok 885 m, in si od daleč ogledali reko Moravo ter nekaj samostanov, videli pa so se tudi mnogi drugi vršaci. Po pohodu smo se vrnili v Kragujevac. Zvečer so nas gostitelji peljali na palačinke in sladoled.

14423883_1746406322280545_916687968_o-medium

V četrtek smo z dijaki iz Čačka izdelovali dekupaže. Delavnice so potekale od 9.30 do 11.00. Zatem so nas gostitelji odpeljali v stari del mesta na kosilo. Po kosilu smo se odpravili do cerkve Karađorđević. Ta cerkev je edina v Čačku, ki ima krasne mozaike. V kletnih prostorih so pokopani vsi člani družine Karađorđević. Preostali del dneva smo imeli prosto. Ogledali smo si spominski park Šumarice, ki je posvečen 3000 meščanom, ki so jih v enem samem dnevu ubili Nemci v 2. svetovi vojni. V spomin na žrtve je v parku postavljenih deset mogočnih spomenikov in dve skulpturi. V petek smo se poslovili in si pomahali v slovo. Teden v Srbiji je bil čudovit.

Žiga Kreft, 3. O

Več fotografij: FB stran šole

The requested album cannot be loaded at this time. Error: OAuthException Code: 200, (#200) Missing Permissions

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost