| Prispevki

ravniRAVNI OBLAČENJA (DRESS CODE)

Slovenski pregovor pravi: Obleka naredi človeka. Tega se dobro zaveda Lea Pisani, ki se predstavlja z novo knjigo Ravni oblačenja / Dress code. V njej sistematično opiše dvanajst različnih ravni oblačenja, za vsako življenjsko priložnost. Avtorica je oblikovala priporočila za izbirno najustreznejših oblačil za različne življenjske priložnosti. Če želimo oblikovati svojo vizualno podobo v skladu s svojimi osebnostnimi lastnostmi in položajem v družbi, ne smemo pozabiti tudi na različne modne dodatke. Kaj hitro se nam lahko zgodi, da z napačno izbiro sloga oblačenja pokvarimo vtis o sebi …

temniTEMNI PARADIŽ

Temni paradiž v kratkih zgodbah (povečini tri strani), polnih črnega humorja in z drzno rabo jezika odstira pogled na življenje posebnežev s podeželja in urbanih okolij. Med drugim lahko spremljamo brezmejno patološke primere – sin živi z mrtvo materjo; žena po 14 dneh zakona ubije svojega moža; ženska, ki vedno hujša a vseskozi obilno je; večni samomorilci, ki kličejo le po pomoči; družina, ki se že desetletje prehranjuje le s čokolado in čokoladnimi tortami; s čistočo obsedeni moški …

Rosa Liksom učinkovito in obešenjaško dreza v bralca, kot znajo le Skandinavci.

globinaGLOBINA SAMODOTIKA

Globina samodotika vsebuje zgoščenko in kratek priročnik za učenje sproščanja (avtorica Doris Adamčič Pavlović, avtor glasbe Lado Jakša).  Po napornem delu je sprostitev nujna. Če ne želimo doživeti stresa, moramo za naše telo in duha nekaj narediti. Pomagamo si lahko s sproščanjem, ki poveča priklic pozitivnih informacij iz spomina, vpliva na možnost misli in omogoča, da v stresnih situacijah lažje poiščemo pozitivne rešitve.

Ste presedeli preveč ur za računalnikom? Čas je, da se s pomočjo ene izmed tehnik za sproščanje sprostite!

evangelijEVANGELIJ ZA PITBULE

V proznem prvencu Evangelij za pitbule Jiřija Bezlaja pripoveduje svojo zgodbo dijakinja tik pred maturo. Govori v svojem slengu, preskakuje s teme na temo. Na koncu se na videz nepovezano »nakladanje« preplete med seboj, postopoma razberemo, kaj je vzrok za njeno pekočo bolečino v želodcu in za neuspeli poskus samomora …

Avtor, ki je petintrideset let poučeval umetnostno vzgojo na bežigrajski gimnaziji, tako s slengom glavne junakinje in drugih likov kot tudi s prepričljivim vživetjem v njihova notranja doživljanja in občutenja dokazuje, da svet mladih dobro pozna, pa tudi, da mu je blizu. In prav zato je njegova »evangelijska zgodba« toliko bolj dognana, prepričljiva in živa.

figaFIGA

Najambicioznejša Vojnovićeva knjiga do sedaj! Figa je zgodba o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Iz drobcev spominov sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost. Družinska kronika, ki bralca iz polpretekle zgodovine popelje vse do današnjih dni.

babicaBABICA VAS POZDRAVLJA IN SE OPRAVIČUJE

»Samo drugačni ljudje spreminjajo svet; nihče normalen ni še nikoli dosegel nobene ušive spremembe.«  Fredrik Backman je tisti švedski bloger, ki se je mednarodno prebil s knjigo Mož z imenom Ove, in tisti, ki ste se navdušili nad njo, boste gotovo posegli tudi po drugem delu tega avtorja. Tudi tu gre za mešanico humorja, ekscentričnosti in nežnosti.

Sedemletna Elsa ima sedeminsedemdesetletno babico, za katero pravijo, da je nora. Rada stoji na balkonu in s pištolo za paintball strelja moške, ki bi se radi pogovarjali o Jezusu. Prav tako je Elsina najboljša in edina prijateljica, ponoči se skupaj zatekata v kraljestvo babičinih pravljic, kjer so vsi drugačni in kjer od tebe nihče ne pričakuje, da boš normalen. A Elsa ne ve, da jo čaka huda preizkušnja, ko bo potrebovala ves svoj pogum in pamet; ko se bosta pravljični in resnični svet prepletla. Kajti, kot pravi njena babica: Najboljše pravljice niso nikoli popolnoma resnične in nikoli popolnoma izmišljene.

 

Nataša Pečkaj

 

Sorodne objave
0
Dostopnost