| Prispevki

V ponedeljek, 19. 9. 2016, smo se dijaki 2. in 3. i, bodoči logistični tehniki, z učitelji Damijanom Krašovcem, Andrejem Prašnikarjem in Harisom Ćordićem odpravili na tridnevno strokovno ekskurzijo v glavno mesto Češke Prago. Vožnja z avtobusom je bila zelo dolga in utrujajoča, vendar smo naposled le prispeli do našega cilja. Ko smo prispeli v Prago, milijonsko mesto, smo si najprej ogledali središče mesta. Predvsem smo občudovali arhitekturne znamenitosti. Zatem smo se odpravili v hotel, povečerjali in imeli še nekaj ur prostega časa, preden smo odšli spat.

dsc_0104-medium

Naslednje  jutro smo si najprej ogledali tovarno vozil Škoda. Pogledali smo si potek izdelave vozil, predvsem pa nas je zanimalo, iz katerih materialov izdelujejo vozila. Sledilo je predavanje o začetkih proizvodnje. Z njo sta leta 1895 začela prijatelja Václav Laurin in Václav Klement, po katerih se je tudi imenovala tovarna. Najprej sta izdelovala kolesa ter kolesa z motorjem, kasneje pa tudi avtomobile za kratke razdalje. Njuno podjetje je leta 1925 prevzelo težkoindustrijska tovarna Škoda in spremenila logotip podjetja, ki se uporablja še danes. Po ogledu tovarne smo se odpeljali nazaj v Prago. Povzpeli smo se na Petrin hrib v centru mesta, ki ga krasi mogočni grad s stolnico, cerkvami, palačami in kipi. Za prenovo gradu je zaslužen slovenski arhitekt Jože Plečnik. V bližini se nahajata tudi predsednikova palača ter Zlata ulica. V njej je vrsta majhnih trgovin, ki so bile najprej bivališča grajskih stražarjev. Ustavili smo se na različnih razglednih točkah, ki smo jih izkoristili za slikanje mesta. Ogledali smo si še druge mestne znamenitosti. Zelo so mi bili všeč Karlov most, astronomska ura na mestni hiši in judovska četrt. Zvečer smo se odpravili v hotel, v katerem nas je že čakala topla večerja.

dsc_0087-medium

Naslednje jutro smo se odpravili v Narodni tehnični muzej. Je največji češki muzej, ki hrani in prikazuje razvoj tehnike (transporta, rudnikov, fotografije, televizijske tehnologije itd.). Po ogledu muzeja smo se odpeljali nazaj v Slovenijo. V Ljubljano smo prispeli v poznih nočnih urah.

Menim, da se nam bo ekskurzija vtisnila globoko v spomin, saj smo skupaj preživeli nepozabne trenutke.

 

Martin Dolinšek, 3. i, fotografiral je Mark Gregorič, 3. i.

 

Sorodne objave
0
Dostopnost