| Prispevki

Učiteljica strokovnih predmetov iz Srednje in poklicne šole Bežigrad, Terezija Kastelic, je v sklopu programa “Dvig poklicnih kompetenc učiteljev” v dveh strnjenih mesecih opravila usposabljanje v podjetju Iglu šport d. o. o.

“Pomembno je, da sem utrdila dosedanje znanje, naučila sem se tudi novega računalniškega programa, ki mi bo olajšal delo pri poučevanju”, je komentirala učiteljica Terezija Kastelic.

1. Kje ste izvedeli za javni razpis in kaj je vplivalo na vašo odločitev za usposabljanje? Ste imeli pri tem kakšne dileme?

Z javnim razpisom me je seznanilo vodstvo šole. Poučujem v strokovnem modulu Športna oblačila, kjer je veliko novih sodobnih tekstilnih materialov. Za usposabljanje sem se odločila, ker sem želela spoznati materiale, ki jih trenutno uporabljajo za vrhunska sodobna športna oblačila. Usposabljanje je zame pomenilo izziv, spremembo okolja in dela. Spoznala sem tudi, kako praktično preizkušajo in testirajo uporabnost modelov.

2. Kdo je poiskal podjetje, kamor ste šli na usposabljanje in kako ste bili zadovoljni z izbiro podjetja? Kakšne so bile delovne naloge, ki ste jih opravljali?

Podjetje sem poiskala sama. Osnovno vodilo so bila športna oblačila in sodobni tekstilni materiali. Po opravljenem usposabljanju sem vesela, da sem bila v izbranem podjetju. Podjetje razvija nove modele športnih oblačil. Moja naloga je bila izdelati skico in kroj moških pohodnih hlač in zašiti vzorec. Vzorec je nato maneken preizkusil in v timu smo strokovno razpravljali o ustreznosti vzorca.

3. Ali je usposabljanje v podjetju v celoti izpolnilo vaša pričakovanja, ste pridobili pričakovana nova znanja/kompetence?

Po več kot 20. letih poučevanja v šoli je delo v proizvodnji poseben izziv. Po nekaj dneh sem se počutila del kolektiva. Moja pričakovanja so bila popolnoma izpolnjena. Pomembno je, da sem utrdila dosedanje znanje, naučila sem se tudi novega računalniškega programa, ki mi bo olajšal delo pri poučevanju.

4. Kako boste pridobljena znanja/kompetence uporabili pri svojem delu v šoli?

Izkušnje, ki sem jih pridobila, sem delila s svojimi sodelavkami, z veseljem sem predstavila delo dijakom. Usposabljanje mi bo v pomoč pri oblikovanju učne snovi v prihodnjem šolskem letu. Tudi v bodoče bom povezana s podjetjem s ciljem izmenjave novosti v podjetju in izobraževanju v šoli.

5. Ali bi usposabljanje priporočili tudi ostalim učiteljem? Zakaj?
Usposabljanje priporočam tudi kolegom. Prvi izziv je menjava okolja. Delo brez šolskega zvonca, kreiranje izdelkov iz sodobnih materialov. Poleg veselja do ustvarjanja je v podjetju prisoten tudi ekonomski vidik, kako izdelek ponuditi kupcu in ga prodati. Kot učitelji imamo pomembno nalogo, da novosti prenesemo na dijake, ter jih učimo iskati novosti v poklicnem okolju. Do sedaj sem obiskala veliko seminarjev na temo pedagoškega dela, tokrat pa sem izpopolnila in izmenjala znanje stroke.

 

 

Intervju je bil objavljen v 10 izdaji Novičnika programa Dvig poklicnih kompetenc učiteljev (september 2018).

Sorodne objave
0
Dostopnost