| Prispevki

World Scholar’s Cup je mednarodno tekmovanje, na katerem dijaki tekmujejo iz poznavanja šestih področij: znanosti, literature, zgodovine, umetnosti in glasbe, družboslovja ter posebnega področja, ki se določi vsako leto posebej (letos medčloveški odnosi). Za uspešno sodelovanje je potrebno zelo dobro zanje angleškega jezika, saj se vse odvija v angleščini. Mednarodna osnovna šola Danile Kumar, kjer je tekmovanje potekalo prvi dan, je bila že petič zapovrstjo organizator. Drugi dan se je celotno dogajanje preselilo v Cankarjev dom.

Letos je sodelovalo kar 408 dijakov in učencev, ki so bili razdeljeni v dve kategoriji: Junior in Senior (14+). Skupine treh so se pomerile v štirih nalogah – skupinskem pisanju, debatah, kvizu in izzivu. Štirinajst dijakov SPSŠB, skupino pa so dopolnile še tri dijakinje Gimnazije Šentvid, je v starejši skupini konkuriralo mednarodnim šolam in gimnazijam. Dobre rezultate so dosegle tako skupine kot posamezniki. Skupno so dobili 19 srebrnih in 5 zlatih medalj. Kar tri od petih skupin pa imajo možnost tekmovanja na svetovni ravni v Kuala Lumpurju, Barceloni ali Melbournu.

Sodelovanje na tem tekmovanju je naporno in zahtevno, vendar vlada med sotekmovalci in nasprotniki vzpodbudno vzdušje, drug drugemu pomagajo in si dajejo nasvete, kako izboljšati svoje rezultate. Dijaki se naučijo nastopati, pridobivajo veščine govornega in pisnega izražanja, organizacije dela, kritičnega razmišljanja, dela v skupini, socialnih veščin ter skozi te preizkušnje postajajo bolj samozavestni. To je zagotovo tudi razlog, zakaj postaja tekmovanje vedno bolj popularno.

Lucija Šljuka Novak

Sorodne objave
0
Dostopnost