| Prispevki

 

Življenje se je umirilo, zato imamo čas za pogled nazaj in predstavitev bivših in sedanjih dijakov, ki uspešno razvijajo svoje TALENTE.

 

 

Anže Dovjak

Karting je motošport, kjer vozniki tekmujejo v majhnih odprtih štirikolesnih dirkalnikih, imenovanih kart oziroma gokart. Tekmovalni dirkalniki običajno dosežejo 160 km/h, najzmogljivejši pa 200 km/h in več. Motor dirkalnika lahko doseže tudi do 20.000 obratov na minuto, odvisno od razreda. Prvi dirkalnik je zgradil Art Ingels leta 1956 v Južni Kaliforniji, od tam se je razširil v tujino in je zdaj uveljavljen predvsem v Evropi, kjer je pogosto prvi korak v karieri dirkačev prestižnejših avtomobilističnih športov.

Za ta šport me je navdušil oče, trenirati sem začel pred šestimi leti in karting mi je postajal vedno bolj všeč. Udeleževal sem se tekmovanj in iz leta v leto vidno napredoval (leta 2014 sem bil državni prvak v kategoriji Minimax).

Intenzivne treninge imam vedno pred tekmo, dan ali dva prej vozim – imam trening s kartom ves dan. Vozim oziroma treniram pa tudi med tekmami, če mi le dopušča čas, če nimam šolskih obveznosti in če je na razpolago karting steza. Treniram namreč predvsem v Italiji, ker v Sloveniji to žal ni mogoče. Za kondicijo oziroma moč pa treniram sam (delam vaje za moč in hodim na fitnes).

Trenerjev sem imel že več, veliko sem se naučil od njih, toda najboljši trener je moj oče, ki je hkrati tudi moj mehanik. Zna mi prisluhniti, upošteva moje pripombe in zahteve, če se le da, skupaj rešiva probleme, nastaviva kart tako, da lahko čim bolje vozim. Je pa pri kartingu veliko zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na vožnjo in uvrstitev, to so podnebje, vlaga, dež, veter, vročina, asfalt … In za vsako tako spremembo je treba vozilo – kart na novo nastaviti.

Moj oče je tudi moj pokrovitelj, saj nosi vse stroške, skrbi za vse, od nakupa karta, motorja, vse potrebne opreme, orodja do organizacije prevoza, treningov, udeležbe na tekmovanjih, hotela, hrane …

Glede na večletno treniranje kartinga sem vesel, da do sedaj še nisem imel nobenih hudih poškodb, čeprav je enkrat drug voznik karta zapeljal čezme. Utrpel pa sem nekaj modric in odrgnin, vendar nič hujšega.

Izobražujem se za poklic avtoserviserja. Najljubši šolski predmet je OMV, ker se učimo vse o motornih vozilih. Rad bi čim bolj uspešno zaključil šolanje in si pridobil veliko znanja, ki bi ga kasneje uporabil na svoji poklicni poti.

Glede športne vzgoje na šoli pa bi želel, da bi se ukvarjali z vsemi športi (ne samo z nogometom), da bi več telovadili za moč telesa in samo kondicijo.

V prostem času rad smučam in tečem, igram pa tudi harmoniko in rad poslušam domačo zvrst glasbe.

Leto 2017 je bilo zame zelo uspešno, na državnem prvenstvu sem dosegel 1. mesto v razredu Junior, 1. mesto v razredu Senior ter 1. mesto v razredu Senior na SSC. Za sezono 2017 sem prejel tudi naziv najboljšega voznika v kartingu (predvsem zato, ker sem se udeležil tekem po Evropi).

Moji načrti za prihodnost – čim uspešnejše nadaljevati v kartingu ter mogoče kasneje postati voznik formule 4.

Sorodne objave
0
Dostopnost