| Prispevki

 

Življenje se je umirilo, zato imamo čas za pogled nazaj in predstavitev bivših in sedanjih dijakov, ki uspešno razvijajo svoje TALENTE.

 

 

Andraž Žlindra

Treniram ju-jitsu. To je borilna veščina (samoobramba), ki izhaja iz Japonske. Borci v stari Japonski so se pogosto borili z rokami, predvsem v obdobju, ko so različni vladarji prepovedali nošenje orožja določenim slojem ljudi (nižjim slojem). Zato so se ti začeli učiti različne ročne tehnike. Kasneje, v drugi polovici 16. stoletja, se je razvil ju-jitsu.

V svetovnem merilu imamo 3 vrste ju-jitsuja: borbe, duo sistem in ne-waza ju-jitsu. Ju-jitsu je zelo prepoznaven šport, zato se da o njem veliko povedati. Vsi, ki se vam zdi zanimiv, si več o njem poglejte na internetu.

Ta šport sem prvič videl v osnovni šoli v tretjem razredu, ko so nam ga predstavili člani kluba Sibor. Takrat sem se odločil, da ga bom začel trenirati.

Ju-jitsu treniram z veseljem, zato ne potrebujem nobene metode za motivacijo. Treniram ob torkih, sredah, četrtkih in petkih. Pred večjimi tekmovanji tudi ob ponedeljkih. Hkrati pa imamo na vsake toliko časa 3-dnevne priprave (2 treninga na dan …).

Dober trener te mora znati motivirati, ko nočeš več. Si zapisovati nove tehnike, ki jih vidi drugje, ter planirati treninge daleč vnaprej.

S poškodbami na srečo še nimam izkušenj. Najpogosteje pa pride do zlomov, zvinov ter izpahov. Te poškodbe se zgodijo malokrat.

Šolske obveznosti in treninge lahko usklajujem, na srečo imam status športnika, zato se lahko prilagajam, določim datume, kdaj bom vprašan …

Dokler nisem prišel v reprezentanco, so stroške plačevali starši. Sedaj pa jih plača klub.

Izobražujem se za avtoserviserja. Najljubši predmet mi je OMV (osnove motornih vozil), ker zvem veliko o motorjih …

Menim, da bi morali imeti srednješolci vsaj dve uri intenzivne športne vzgoje na teden.

Zjutraj vstanem malo pred šesto in grem v šolo. Iz šole pridem okoli štirih popoldne, nato sem prost do večera. Na trening grem ob 19.30 ali 20.00, trening pa traja do 21.00 ali 22.00. Doma grem spat okoli 23.00.

V prostem času se družim s prijatelji, grem na sprehod s psom, sem za računalnikom …

Najbolj sem ponosen na medaljo s svetovnega prvenstva v Grčiji. To je bila moja prva medalja na večjem tekmovanju.

V ju-jitsuju želim postati svetovni ali evropski prvak v borbah, sicer pa živeti normalno življenje kot povprečen človek.

Sorodne objave
0
Dostopnost