| Prispevki

NOVI TOBAČNI IN NIKOTINSKI IZDELKI močno vplivajo na mladino.

31. maja je bil svetovni dan brez tobaka. Letos želimo dijake in njihove starše ozavestiti o vplivu tobačne industrije. Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da elektronske cigarete in drugi novi tobačni in nikotinski izdelki predstavljajo resno grožnjo mladim in nadzoru nad tobakom. Tobačna industrija skuša skozi promocijo novih izdelkov ponovno normalizirati kajenje in ohranjati visoke dobičke, ne glede na vpliv na globalno zdravje ljudi, predvsem mladostnikov. Tobačna industrija je desetletja zanikala povezavo pljučnega raka s kajenjem, trdili so, da so varne cigarete s filtrom, da so manj škodljive cigarete z nizko vsebnostjo nikotina, oglaševali so »lahke« cigarete in podobno. Čeprav je tobačna industrija globalno največji ubijalec.

Med mladostniki uporaba elektronskih cigaret, brezdimnih tobačnih izdelkov in nikotinskih vrečk narašča, posebej zato, ker je dostopnost med dijaki visoka! Ti izdelki vsebujejo nikotin, ki je ena od najbolj zasvojljivih drog, še posebno pri otrocih in mladostnikih. Zasvojenost v mladih letih vodi v vseživljenjsko uporabo teh izdelkov. Zato zasvojen mlad človek za tobačno industrijo predstavlja vseživljenjski dohodek.

Nikotin je snov, ki zasvoji zelo hitro. Kot psihoaktivna snov vpliva na razvoj mladih možganov. Ob tem ima celo vrsto negativnih vplivov na vse organske sisteme v telesu in lahko povzroča dolgotrajne in nepovratne zdravstvene posledice. Raba nikotina v adolescenci lahko poškoduje dele možganov, ki nadzorujejo pozornost, učenje, razpoloženje in nadzor nad impulzi. Vsakič, ko se ustvari nov spomin ali se nauči nova spretnost, se med možganskimi celicami vzpostavijo močnejše povezave oziroma sinapse. Možgani mladih gradijo sinapse hitreje kot možgani odraslih. Nikotin spreminja način tvorjenja teh sinaps. Raba nikotina v adolescenci lahko poveča tveganje za prihodnjo zasvojenost z drugimi drogami.

Slovenija se je 24. aprila letos pridružila skupni sedmim članicam EU in uzakonila prepoved prodaje vseh arom, z izjemo tobačnih v elektronskih cigaretah in njihovih tekočinah z in brez nikotina. Od leta 2017 imamo popolno prepoved vsakršnega oglaševanja in promocije tobačnih in povezanih izdelkov, vključno s prepovedjo prodaje prek spleta.

Več informacij in nasvetov pri opuščanju kajenja

Brezplačni anonimni svetovalni telefon 080 2777 deluje vsak dan med 7. in 10. uro ter 17. in 20. uro.

Šolska svetovalna služba

Sorodne objave
0
Dostopnost