| Prispevki

V ponedeljek po pouku smo se dijaki odpravili na kosilo, po katerem nas je čakal avtobus. Odpeljal nas je do letališča Brnik, kjer smo si razdelili karte.

Po hitri organizaciji smo se pri okencu prijavili na let, kjer smo tudi odložili prtljago. Po varnostnem pregledu smo se odpravili na letalo za v Bruselj. Let je potekal nemoteno, sledil pa mu je udoben pristanek na cilju. Tam nas je že čakal avtobus, ki nas je peljal v hostel Bruegel, v katerem smo dijaki bivali dve noči. Razvrstili smo se v sobe in pojedli okusno večerjo, pripravljeno v hostlu. Obroku je sledil krajši ogled mesta, ki so ga vodili profesorji. Ogledali smo si center mesta, Kunstbergov vrt ter grajsko palačo.

Ob sončnem zahodu smo se odpravili v svoje sobe, kjer smo tudi zaključili dan.

Luka Milošević, 3. I

Naš drugi dan izleta v Bruselj je bil poln zanimivih dejavnosti in obiskov pomembnih institucij. Tukaj je podroben opis našega dneva:

9.00 – Začeli smo z obiskom Experience Europe, kjer smo se seznanili z delovanjem Evropske unije in njeno zgodovino. Razstava je bila interaktivna in poučna, omogočila nam je boljše razumevanje evropskih institucij in njihovega vpliva na naše vsakdanje življenje. Najbolj nas je navdušila možnost, da smo preko virtualne resničnosti raziskovali delovanje evropskega parlamenta. Zanimiva je bila tudi sekcija, kjer smo lahko poslušali zgodbe ljudi iz različnih evropskih držav, ki so opisovali, kako EU vpliva na njihova življenja.

10.00 – Po končanem ogledu smo se peš odpravili do stavbe Batiment Charlemagne. Sprehod nam je dal priložnost, da občudujemo arhitekturo mesta in začutimo utrip Bruslja. Med potjo smo opazili več zgodovinskih stavb in spomenikov, kar je dodatno obogatilo naše doživetje. Vreme je bilo deževno, vendar je bilo mesto vredno ogleda.

10.30–11.30 – V Batiment Charlemagne nas je pričakal gospod Kavšek, ki nam je predstavil slovenske kohezijske programe. Predavanje je bilo zelo zanimivo, saj smo izvedeli, kako se evropska sredstva uporabljajo za razvoj različnih projektov v Sloveniji. Gospod Kavšek je izpostavil nekaj ključnih projektov. Poudaril je tudi, kako pomembno je biti aktiven državljan in sodelovati na volitvah.

11.30–12.30 – Poslušali smo gospoda Rafala Kalowskega, ki nam je predstavil logistični sektor Evropske komisije. Njegova predstavitev je osvetlila, kako pomembna je logistika za delovanje EU in kako se organizirajo prevozi ter distribucija znotraj Evrope. Naučili smo se, kako se usklajujejo logistični tokovi med državami članicami in kako se obvladujejo izzivi, kot so prometni zastoji in okoljski vplivi. Gospod Kalowski je tudi poudaril, da digitalizacija in nove tehnologije spreminjajo logistični sektor.

12.30 – Ob kosilu smo se lahko sprostili in izmenjali vtise o dopoldanskih aktivnostih. Kosilo je bilo organizirano v bližnji restavraciji, kjer smo imeli priložnost poskusiti nekaj lokalnih belgijskih jedi. Med najbolj priljubljenimi so belgijski vaflji in krompirček, oboje je prava belgijska specialiteta

14.30–16.00 – Obiskali smo Parlamentarium, interaktivni muzej evropskega parlamenta. Lahko smo doživeli delo evropskih poslancev in spoznali proces sprejemanja zakonodaje. Parlamentarium je interaktiven, kar je bilo zelo zanimivo za vse nas. Posebej zanimiv je bil simulacijski del, kjer smo se lahko postavili v vlogo poslancev in poskušali sprejemati odločitve glede različnih evropskih zakonodajnih predlogov. Ta izkušnja nam je omogočila boljše razumevanje kompleksnosti političnih procesov v EU.

Po obisku Parlamentariuma smo imeli prosto do 19.00, kar smo izkoristili za raziskovanje Bruslja, nakupovanje spominkov ali preprosto sproščanje v enem od številnih mestnih parkov ali kavarn. Nekateri so se odločili mestne znamenitosti, drugi pa so se sprehodili po stari mestni četrti in občudovali zgodovinsko arhitekturo.

19.00 – Dan smo zaključili z večerjo v hostlu. Večerja je bila priložnost za sprostitev in izmenjavo vtisov o celodnevnih dejavnostih. Po večerji smo imeli prosti čas za sprostitev ali dodatne aktivnosti po lastni izbiri. Nekateri so se odločili za branje knjig in odhod v knjižnico, drugi pa so preprosto uživali v klepetu in smehu s sošolci.

Drugi dan izleta je bil zelo poučen in zanimiv, saj smo dobili vpogled v delovanje evropskih institucij in se naučili veliko novega o Evropski uniji. Vsaka dejavnost je prinesla nekaj posebnega in nam omogočila boljše razumevanje delovanja EU ter njenega vpliva na naše življenje.

Maks Mazzoni, 3. I

Zbudili smo se ob 7:00, pripravljeni na razburljiv dan, ki je bil pred nami. Hitro smo se oblekli in zbrali svoje stvari, nato pa smo se odpravili na zajtrk. Zajtrk je bil preprost, a nasiten, kar nam je dalo potrebno energijo za aktivnosti, ki so nas čakale.

Po zajtrku smo se vrnili v svoje sobe, da bi jih pospravili. Postlali smo postelje, spakirali svoje stvari in poskrbeli, da je bilo vse v redu, preden smo zapustili hostel. Ob 9.15 smo se z avtobusom odpeljali iz hostla in pomahali v slovo. Avtobus nas je popeljal skozi živahne ulice in ob 11.45 smo prispeli do Muzeja oblikovanja in Atomiuma. Pogled na to ikonično strukturo je bil osupljiv.

Nekaj časa smo namenili raziskovanju območja, fotografiranju in učenju o njegovi zgodovini ter pomenu. Atomium je resnično čudo in vsi smo bili navdušeni nad njegovo edinstveno zasnovo in veličino.

Po ogledu Atomiuma smo se ob 12.15 odpravili proti letališču. Vožnja je bila kratka in ob 12.45 smo prispeli na letališče. Prijavili smo se na let in ob 14.15 smo poleteli proti Ljubljani. Na žalost je letalo, ki nas je moralo peljati domov, zamujalo 95 minut. Kljub tej zamudi smo bili še vedno dobre volje, saj smo preživeli čudovit dan.

Končno smo ob 17.20 prispeli v Ljubljano, utrujeni, a polni nepozabnih spominov na naše dogodivščine.

Sergej Šipraga, 3. I

Sorodne objave
0
Dostopnost