| Prispevki

Usposabljanje dijakov in učiteljev v Talinu v Estoniji  je potekalo v okviru projekta Družbene in gospodarske spremembe narekujejo potrebo po novih poklicnih znanjih, ki se izvaja v sklopu programa Erasmus+ KA1.

V Talin sem odšla skupaj s štirimi dijaki. To so bili Miha Frontini in Rok Vahtar iz 4.U ter Matevž Kunster in Tilen Gomboc iz 4.T. Jaz sem ostala na izmenjavi en teden,  od 8. 11. do 14. 11. 2015, dijaki pa kar štiri tedne, od  8. 11. do 5. 12. 2015.

Prvi dan ne bil v celoti namenjen potovanju do Estonije s prestopom in za nastanitev v Talinu.

t1 (Medium)

Drugi dan smo imeli predstavitev in ogled šole. Popoldne smo obiskali vsa tri podjetja, v katerih so dijaki delali, zvečer pa smo se družili z učiteljico praktičnega pouka, ki nas je pospremila na večerjo in nam razkazala mesto.

t2 (Medium)

Tretji dan je naše dijake čakala zahtevna naloga v šoli. Vsi, ki pridejo na izmenjavo, morajo v ličarski delavnici izdelati zastavo svoje države na kos pločevine v velikosti spodnjega dela avtomobilskih vrat.  Tako smo se tudi mi znašli pred tem izzivom. Fantje so »zavihali rokave« in se lotili dela. Končali naj bi do kosila. A kaj, ko ima naša zastava tudi grb. Tako se je delo zavleklo še uro po kosilu. Na koncu smo bili z rezultatom vsi zadovoljni in ponosni, da se bo tudi naša trobojnica pridružila ostalim šestim zastavam, ki že visijo na steni ličarske delavnice.

t5 (Medium)

Navdušena sem bila nad delavnico, v kateri se dijaki gradbenega oddelka učijo hišnih popravil: menjave oken, polaganja ploščic, drobnih zidarskih del.

 

Kakšne vtise smo dobili o mestu Talin?

 

Talin ima enega najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih jeder. Nastalo je v 13. stoletju. Obdajalo  ga je obzidje s 40 stražnimi stolpi, ki se je ohranil do danes. Staro mestno jedro je v celoti obnovljeno in je zares čarobno. Ko vstopiš v lokale in trgovinice, te sprejme osebje oblečeno v srednjeveška oblačila,  po ulicah srečaš trubadurje, trgovce, vojščake, viteze, obiščeš lahko številne galerije, medtem ko so cerkve večinoma spremenjene v muzeje oziroma uporabljene za kak drug namen.

In prav v starem mestnem jedru so bivali naši dijaki v hostlu. Bivalni pogoji so bili bolj skromni, a dijakov to ni motilo. Hitro so se znašli in prilagodili, predvsem pa jim je bilo pomembno druženje. Postali so pravi kuharski mojstri.

t7 (Medium)

Talin ima tudi moderni center, veliko trajektno luko, avtobuse, trolejbuse, tramvaje in samo 4 km oddaljeno letališče.  Veliko se še gradi, stare tovarne preurejajo v hotele, športne dvorane ipd. So pa nekateri predeli, sploh če se zapelješ izven mesta, ki so še vedno neurejeni, veliko poslopij je zapuščenih, ceste so razrite. Potrebnih bo kar nekaj let, da se bo vse prenovilo.

Zame in za naše dijake je bila izmenjava čudovita izkušnja. Odpre ti pogled v nov svet in izkušnje, ki jih pridobiš, so neprecenljive

Še nekaj utrinkov iz starega Talina:

 

 

 

Irena MODIC ČOŽ

 

Sorodne objave
0
Dostopnost