| Prispevki

Strokovna ekskurzija je bila organizirana 28. in 29. 3. 2018 in je bila namenjena dijakom zaključnih letnikov srednjega poklicnega izobraževanja, dijakom poklicno-tehniškega izobraževanja ter učiteljem spremljevalcem.

Odpotovali smo s parkirišča nasproti starega stadiona. Vsi smo pričakovali 2 avtobusa, saj je bilo prijavljenih veliko učencev. Vendar je pripeljal dvonadstropni avtobus. Vso potrebno prtljago smo odložili v prtljažnik avtobusa in poiskali sedež, ki je bil naš do Češke in nazaj.

Pot nas je vodila skozi večja mesta Maribor, Gradec, Dunaj in Brno do Prage. Pot je trajala 10 ur, vendar smo imeli zaradi voznega reda avtobusa postanke na vsaki dve uri in pol. Postanek je trajal najmanj pol ure, da smo imeli čas za stranišče. Čas potovanja se je podaljšal tudi zaradi del na cesti. Ko smo prispeli v Prago, nas je naprej presenetilo, kako veliko je to mesto. Vozili smo se po obvoznici do središča Prage. Vmes smo opazili velika nakupovalna središča, trgovine in tramvaje, ki so značilni za Prago. Avtobus nas je popeljal na hrib, kjer smo se peš odpravili do katedrale sv. Vida. Natančneje smo si jo ogledali zunaj in znotraj. Potem smo se odpravili preko Karlovega mosta do središča Prage, kjer smo si ogledali znamenito astrološko uro, ki jo trenutno obnavljajo. Dobili smo nekaj prostega časa in se razkropili po mestu. Nato smo se vsi skupaj odpravili do židovske četrti, kjer nam je vodnica povedala marsikaj zanimivega. Ker je bilo že pozno popoldne, nas je avtobus odpeljal v hotel Fortuna West, v katerem smo preživeli noč.

Naslednji dan smo se zgodaj zjutraj po zajtrku odpravili do tovarne avtomobilov Škoda, ki je v kraju Mlada Boleslav. Najprej smo se z avtobusom zapeljali po posesti tovarne. Oblečeni smo bili v rumene jopiče, vsak od nas pa je dobil tudi slušalke, da smo slišali vodnico, saj je bila skupina velika. V kraju Mlada Boleslav smo si ogledali tudi znameniti muzej avtomobilov Škoda, v katerem smo videli razvoj od začetka ter vse do danes, tudi nove koncepte avtomobilov.

Čakala nas je še dolga pot do doma. Naslednji postanek je bil načrtovan v mestu Brno, vendar smo zaradi velikih kolon in del na cesti izgubili kar nekaj časa, zato so ta ogled odpovedali in smo na obrobju mesta raziskali samo nakupovalni center. Zadnji postanek na poti domov smo naredili na mejnem prehodu Šentilj. V Ljubljano smo prispeli okoli polnoči.

Izlet mi je bil predvsem zanimiv, ker še nisem bil na Češkem, hkrati pa je bil poučen, saj smo izvedeli in videli marsikaj novega.

Jan Cvetko, 3. m

Sorodne objave
0
Dostopnost