| Prispevki

Marca 2016 smo dijaki zaključnih letnikov programa Avtoservisni tehnik obiskali podjetje Sinter.

Podjetje Sinter je bilo ustanovljeno leta 1969, ko je ustanovitelj Jože Krapež zbral ob sebi mlad kolektiv in se lotil dela. Večino strojev, ki so jih potrebovali, so sestavili sami, saj ni bilo na voljo ne denarja ne ustreznih proizvajalcev strojne opreme. Rezultati dela so bili kmalu vidni. Kolektiv se je povečal in leta 1973 se je podjetje, takrat še obrtna delavnica, razdelilo na dve enoti.

Leta 1975 so izdelali kolutne zavore po lastni tehnologiji. To so bile prve kolutne zavore, ki so bile proizvedene v nekdanji Jugoslaviji.

Podjetje izdeluje zavorne ploščice za različna vozila. Izdelke delajo tudi po naročilu.

Ogledali smo si celotno proizvodnjo in postopek izdelave zavornih oblog. Tehnološki proces se začne z izdelavo podnožja jeklenih ploščic. Torni material se pripravlja po posebni recepturi, v kateri je veliko sestavin v prašni obliki: glinica, baker, jeklo, grafit itd.,v mešalnik pa se doda tudi kevlar, ki je nadomestilo za škodljivi azbest. Naslednji korak je grobo oblikovanje briketa zavorne obloge, ki ga stisnejo na podnožje ploščic. Povezavo omogoči posebno lepilo. Trdnost ploščice se pridobi s stiskanjem in toplotno obdelavo v peči. Po končani obdelavi površino zavornih oblog zbrusijo tako, da ni ostrih robov. Ploščice še prašno obarvajo, nanjo natisnejo potrebne podatke in vakuumsko pakirajo.

Področja, kjer rabijo Sinter izdelke, so:

  1. Karting

Z izdelavo zavornih ploščic za karting se je začelo podjetje ukvarjati že leta 1984 in kmalu postalo vodilni proizvajalec zavornih ploščic za karting. V podjetju so si tehnologi prizadevali razviti take zavorne ploščice, ki bi skrajšale zavorno pot pred zavoji in s tem omogočile višjo hitrost tekmovalca.

  1. Motocikli (skuterji)

Zavorne ploščice so narejene iz okolju prijaznih materialov. Majhna obraba, tiho ter varno zaviranje so največje odlike Sinterjevih zavornih ploščic. Podjetje oskrbuje z zavornimi ploščicami večje evropske in svetovne proizvajalce skuterjev.

  1. Sklopke

Podjetje Sinter se že vrsto let ukvarja z izdelavo frikcijskih sklopk. Te so pomemben strojni element, ki omogoča nesunkovit prenos moči s pogonskega na gnani del oziroma z zdrsom preprečuje preobremenitve gnanega dela. Podjetje s svojimi inovativnimi idejami uspešno sodeluje s strojno in papirno industrijo predvsem na področju izdelave namenskih sklopk in sklopk za pridrževanje. Svojo dejavnost je podjetje razvilo tudi na področju izdelave in obnove avtomobilskih sklopk in sklopk za kmetijsko mehanizacijo.

  1. Kmetijstvo

V podjetju Sinter izdelujejo zavore za vse vodilne svetovne znamke traktorjev ter vse traktorske priključke in prikolice. Zavore lahko naredijo v skladu z izvirnikom ali po želji kupca.

  1. Kolesarstvo

Rast cen goriv, ekološka ozaveščenost in gospodarska kriza so glavni dejavniki, ki so botrovali porastu prodaje koles. Vzporedno z rastjo povpraševanja se je povečala tudi zahtevnost kupcev. Ker je zaviranje ključni element varne in udobne vožnje, so začeli proizvajalci koles za zahtevnejše kupce vgrajevati kolutne zavore. Podjetje Sinter se je uspešno lotilo tudi te naloge in razvilo novo, zahtevnejšo tehnologijo, ki omogoča izdelavo kakovostnih in varnih zavor.

  1. Vozila

Proizvodnja zavornih ploščic za avtomobile je bila osnovna dejavnost podjetja Sinter že od ustanovitve leta 1973. Podjetje je razvilo sodobno proizvodnjo zavornih ploščic, kar je kasneje omogočilo prodor na zahtevne evropske trge. Velik izziv je predstavljala tudi proizvodnja zavornih ploščic za tekmovalne avtomobile. V preteklosti je bilo podjetje Sinter s svojimi zavorami prisotno na vseh državnih avtomobilskih tekmovanjih. Danes proizvaja različne tipe zavornih ploščic, s katerimi pokriva potrebe vseh svetovnih proizvajalcev avtomobilov.

  1. Predelava

Podjetje nudi širok servis industrijski frikciji. Veliko strojev je narejenih po naročilu za potrebe posameznih kupcev. To so namenski vrtalni stroji, smučarske vlečnice, žerjavi in podobno. Zahvaljujoč veliki zalogi različnih zavornih materialov je podjetje razvilo sistem obnavljanja zavor in sklopk, ki se zelo približajo zavornim elementom, ki so bili vgrajeni v stroj kot originalni deli.

Oglejte si njihovo zanimivo predstavitev:

 

Armin Jašaragić, 5. U

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost