| Prispevki

V torek, 16. 10. 2018, smo se dijaki 4. letnikov PTI, bodoči logistični tehniki, z učitelji Harisom Ćordićem, Andrejem Golinarjem in Jožico Pavlovič ob štirih zjutraj odpeljali v München. Do tja smo se s postanki vozili dobrih šest ur.

Ko smo prispeli v bavarsko mesto, smo si najprej ogledali olimpijsko mesto in Allianz Areno, a so bili postanki na obeh turističnih atrakcijah zelo kratki, saj se nam je mudilo na ogled tovarne BMW. Ogled tovarne je trajal približno dve uri. Najprej smo si ogledali promocijski film o tej avtomobilski znamki, zatem pa je sledil zelo natančen ogled tovarne. Videli smo, kako sestavljajo avtomobile in jih testirajo. Zanimivo je bilo gledati stroje – robote, kako do milisekunde natančno opravljajo svoje delo. Polni novih informacij smo se nato odpravili v mladinski hotel, kjer smo se namestili, povečerjali, nato pa smo imeli še malo časa za raziskovanje mesta.

V sredo zjutraj nas je najprej v hotelu čakal zajtrk. Zatem smo se z avtobusom odpeljali do tehniškega muzeja, v katerem smo si ogledali mnogo zanimivih stvari, izumov in se podučili o pomembnih zgodovinskih dogodkih. Veliko smo izvedeli o začetkih medicine, letalstva, ladjedelstva, se poglobili v delovanje elektrike, magnetizma itd. Ko smo zaključili z ogledom, smo se sprehodili do središča Münchna. Navdušil nas je Marienplatz, nato pa smo imeli še uro časa za samostojno raziskovanje mestnega središča.

Čakala nas je že zadnja bavarska turistična atrakcija. Odpeljali smo se na t. i. Moški otok oziroma Herreninsel, kjer stoji mogočna palača Ludvika II. Bavarskega, replika versajske kraljeve palače. Za svoje domovanje je Ludvik porabil kar tisoč petsto ton zlata, spravil kneževino na rob bankrota, zato so ga razglasili za neprištevnega. Palača ni bila nikoli do konca zgrajena. Navdušil pa nas je tudi park pred palačo, ki da obiskovalcu občutek, da se sprehaja po parku Ludvikovega vzornika francoskega Sončnega kralja Ludvika XIV.

Po ogledu mogočne stavbe in parka smo se odpeljali domov. V Ljubljano smo prispeli ob desetih zvečer, utrujeni, a polni novih doživetij.

Martina Frančeškin, 4. N

Sorodne objave
0
Dostopnost