| Prispevki

Ob dnevu Evrope, 9. maja 2017, je na naši šoli potekala prireditev Združeni v raznolikosti. Proslava se je začela s slovensko in evropsko himno, nato sta nas pozdravila ravnateljica in  vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemen Žumer. Sledila je zanimiva predstavitev posameznih držav, članic Evropske unije, poudarek pa je bil predvsem na raznolikosti držav – na raznolikosti, ki združuje in povezuje države Evropske unije. Prireditev so popestrili še harmonikarji, pevci z že skoraj ponarodelo Abbino pesmijo Mamma Mia, plesalec brejkdensa, bralki slovenske himne v španščini, italijanščini, francoščini, angleščini in hrvaščini ter dijaki ob skodelici čaja.

Prav zanimivo je bilo poslušati dijake ob skodelici čaja, ko so si izmenjavali svoje izkušnje in prigode, ki so jih doživeli na praktičnem usposabljanju v tujini ter na izmenjavah dijakov v okviru projektov in različnih mednarodnih tekmovanj. Izvedeli smo, kakšen je šolski red v drugih državah, kaj nas druži z drugimi Evropejci, pa tudi, v čem smo si različni, ter se poučili o kulinariki posameznih evropskih držav. Zatem je sledil video posnetek, na katerem so učitelji naše šole odgovarjali na vprašanje, kaj jim pomeni raznolikost. Njihovi odgovori so bili zanimivi in navdihujoči. Raznolikost vodi do več znanja, različnih pogledov na svet in nas predvsem notranje bogati. Drugačnosti se ne smemo bati, temveč jo moramo ceniti. Drugačne spremlja pogum in v sebi lahko nosijo vrednote, ki spreminjajo svet na bolje. Brez raznolikosti bi na svetu vladala dolgčas in konformizem. To pa bi vodilo v kulturno, družbeno in politično stagnacijo. Raznolikost torej odstira nova obzorja, vodi k strpnosti, odkrivanju novih kultur, jezikov in nam podarja nova znanja.

Prireditev je bila odlična – zabavna, kratka, a tudi poučna, zato bi pohvalila vse organizatorje prireditve.

Tudi naša šola »stopa z roko v roki« z raznolikostjo in drugačnostjo. Šolo obiskuje mnogo dijakov tujcev, ki nas s lahko svojo unikatnostjo veliko naučijo.

 

Mateja Selevšek, 1. I

Sorodne objave
0
Dostopnost