| Prispevki

V ponedeljek, 9. 9. 2019, smo se trije dijaki, Matej, Sara in Jaka, ter dva učitelja, Žiga Vuk in Haris Ćordić, udeležili mednarodnega Erasmus+ projekta »Summer Logistics School« (SLS). Trajal je kar šest dni, zato smo bivali v dijaškem domu v Portorožu. Sodelovalo je več različnih šol iz Slovenije, Španije, Francije, Italije in Hrvaške. Tudi nekateri predavatelji so bili iz tujine, zato so vsa predavanja potekala v angleščini.

Prvi dan so nam na kratko predstavili potek celotnega tedna, kmalu po tem pa smo že začeli s prvim predavanjem. Vsak dan smo se naučili česa novega, tako v teoriji kot tudi praksi.  Lahko smo uporabljali različne simulatorje, programe in družabne igre, ki so naše znanje logistike še bolj razširile. Učili smo se o navtiki, organizaciji transporta, različnih dokumentih (CMR-ju), skupinskem delu, oskrbovalni verigi in o premagovanju stresa na delovnem mestu. Prav tako pa smo smeli upravljati ladjo v simulatorju ter fakultetni čoln, ki je nekoč služil kot gasilsko plovilo.

Delo v skupini je bilo namenjeno predvsem sodelovanju z dijaki in dijakinjami iz drugih šol. Tako smo dobili občutek za komuniciranje v tujih jezikih in delo z ljudmi, ki jih prvič vidimo. Kot bodoči logistični tehniki menimo, da je bilo skupinsko delo s tujci zelo poučno, saj je le-to pomemben del logistike in mednarodnega poslovanja.

Predzadnji dan pa smo se odpravili na ogled Luke Koper, kjer smo si lahko od blizu ogledali ladje, vlačilce, kontejnerje, skladišča ter veliko različnih vrst manipulacijskih naprav. Ogled je potekal z avtobusa, saj je sprehajanje po Luki nevarno in prepovedano za nezaposlene, ne glede na to pa smo si lahko dobro ogledali logistiko naše luke. Zadnji dan pa smo dobili certifikate o udeležbi na SLS- programu. Vsi trije se strinjamo, da so taki projekti zelo poučni in upamo, da se bodo v prihodnosti  še vedno izvajali.

 

 

Jaka Kralj, Matej Žunko in Sara Krupić, 4. i

Sorodne objave
0
Dostopnost