| Prispevki

Plebisciti so pomembno demokratično orodje ne le na območju Slovenije ali v Evropi, marveč po celotnem svetu. Na plebiscitu prebivalci nekega območja glasujejo bodisi o priključitvi bodisi o razdružitvi od neke države ali drugega ozemlja.

Tako kot smo Slovenci 23. decembra 1990 odšli na plebiscit in glasovali za odcepitev od Jugoslavije in nastanek samostojne države, so plebiscit tekom zgodovine uporabljali tudi številni drugi narodi po vsem svetu.

Leta 2002 se je na podlagi plebiscita iz leta 1999 Vzhodni Timor odcepil od Indonezije. Podobno je leta 1993 svojo neodvisnost od Etiopije dosegla Eritreja. Zelo razgiban je zemljevid plebiscitov v Evropi, kjer so bile v zadnjem desetletju pri doseganju svoje neodvisnosti neuspešne Katalonija, Škotska in Benečija, slednja je plebiscit izvedla celo v obliki spletnega glasovanja.

Plebisciti so oblika referenduma, saj volivci na glasovanju odločajo o referendumskem vprašanju, povezanim z zunanjo ureditvijo ozemlja ali države. Toda volivci lahko pomembno vplivajo tudi na notranji ustroj države, v kateri bivajo. Leta 1992 je več kot 68% belopoltih volivcev v Južnoafriški republiki na referendumu z več kot 68% glasov zahtevalo konec apartheida, uzakonjene rasne segregacije belopoltega in temnopoltega prebivalstva v državi. S tem so pripeljali h koncu skorajda pol stoletja trajajočega zatiranja in diskriminacije temnopolte večine, ki sta državo v svetu diplomatsko in gospodarsko osamila.

Literatura:

  • Referendums Around the World: With a Foreword by Sir David Butler, (ur. Matt Qvortrup), Springer International Publishing AG, 2018.
Sorodne objave
0
Dostopnost