| Prispevki

V soboto, 12. 11. 2022, smo se z učitelji in dijaki odpravili na ekskurzijo v Stično in v turistično ekološko vasico Pristava. Ekskurzija je bila del dejavnosti projekta SustOnU, v katerem sodelujejo tudi šole iz Nemčije, Španije in Francije. Učiteljem in dijakom iz tujine smo pokazali naštete znamenitosti tega dela Dolenjske.

Ogled samostana Stična in muzeja v njem je bil zelo zanimiv, saj je bil preplet umetnosti, arhitekture in življenja od leta 1132 do danes. Samostan je v večini zgrajen v gotskem slogu in je aktiven od nastanka do danes.

V sklopu samostana sta tudi lekarna patra Simona Ašiča in zeliščni vrt, na katerem pridelajo zelišča in začimbe za večino izdelkov (čaji, napitki, mazila, sirupi …). Lekarna je polna izdelkov, ki jih izdelujejo sami, prijazen farmacevt pa nam je predstavil najbolj znane. Zeliščni vrt pred lekarno je prenovljen in zelišča so posejana v lesenih visokih gredah.

Polni vtisov smo nadaljevali pot proti turistični vasici Pristava. Pristava je idilična vas s čudovitimi razgledi, ki jo sestavljajo 4 kmetije (Pr Lampret, Pr Mežnar, Pr Tonijevih in Pr Okornu). Pristava je samooskrbna turistična vas. Na kmetijah pridelajo mleko in izdelujejo mlečne proizvode, pridelujejo zelenjavo in sadje ter mesnine. Poleg naravnih lepot in doma pridelanih dobrot je Pristava znana tudi po Viridi Visconti. Virida Visconti je na Pristavi živela v 14. stoletju, bila je dobrotnica stiškega samostana. Njen grb, ki ga je sama izvezla, pa je znan po tem, da je sestavni element znaka znane avtomobilske znamke Alfa Romeo.

Na Pristavi, na eni izmed kmetij, obratuje gostilna z domačimi dobrotami, tu je  v osrčju narave tudi kamp za avtodome, lahko si privoščite vožnjo z gokarti na pedala, tu sta tudi dve prikupni počitniški hišici in neskončno možnosti za sprehode po okolici.

Po pokušini hišnih dobrot in domačega jabolčnega soka smo se polni vtisov in navdušeni nad videnim in doživetim odpravili proti Ljubljani.

Marjetka Pajk

Sorodne objave
0
Dostopnost