| Prispevki

Ekskurzije so potekale v treh terminih in so bile namenjene prvim letnikom izobraževalnega programa mehatronik operater.

Na letališču smo si pogledali odpremo potnikov in prtljage ter pripravo na polet. Nato smo si pogledali center za razvrščanje prtljage, kjer smo lahko izkusili delo razvrščevalca prtljage, stehtali smo tudi celoten razred. Potem smo se odpravili na ploščad in si čisto od blizu ogledali DHL – tovorno letalo (podvozje in motorje). Ogled smo zaključili z letališko gasilsko postajo in demonstracijo njihovega najsodobnejšega gasilnega tovornjaka.

Sledil je ogled podjetja Adria Tehnika, kjer smo se najprej razdelili v 2 skupini in si ogledali pilotsko kabino (nekaj dijakov se je lahko tudi usedlo na kopilotov sedež ali pa govorilo po zvočnikih), izvedeli smo, čemu služijo posamezni gumbi in stikalo, kako se zažene letalo itd. Sledila je menjava skupin in ogled servisa, tam smo videli razstavljene turbinske motorje in tudi kakšne poškodbe na njih, videli smo tudi letalo v fazi servisa (manjkali so določeni paneli in so se lepo videle hidravlična, električna in pnevmatična napeljava), tudi nekateri delavci so malo povedali o letalu, ampak na hitro, saj se je mudilo nazaj v šolo. Na koncu pa smo tudi dijaki dobili manjši spominek na letališče.

Po končanih ekskurzijah smo v okviru predmeta MOP izvedli 1 šolsko uro, kjer smo se podrobneje pogovorili o vsebini ekskurzije. Dijaki smo bili zadovoljni z ekskurzijo, veliko smo se naučili, videli nove stvari, predvsem kako poteka dan na letališču Jožeta Pučnika. Zahvaljujemo pa se tudi Adrii Tehnika, ker so nam pokazali hangarje in tudi nedokončana letala, da smo lahko videli tudi neopremljena letala in letala v procesu izdelave/gradnje.

Dijak 1. M3

Sorodne objave
0
Dostopnost