| Prispevki

Kot vsako leto je tudi letos od 1. do 3. 10. na Gospodarskem razstavišču potekal sejem VODAQUA. Zaključni letniki izobraževalnega programa Mehatronik operater smo si ga ogledali v sredo, 2. 10..

Na sejmu je bilo več različnih podjetij, ki so razstavljala svoje izdelke za prečiščevanje in pridobivanje vode ter odkrivanje vode v zemeljski skorji. Dijaki smo se lahko ustavili pri kakšnem zanimivem eksponatu ter predstavitelja vprašali o podrobnostih le-tega. Ob razlagi smo se naučili marsikaj za svoj poklic, saj je bil celoten sejem povezan z mehatroniko.

Jaz sem se ustavil pri podjetju AUMA. Izvedel sem, da proizvajajo električne aktuatorje za prečiščevanje vode. Predstavili so mi vse – od najmanjšega pa do največjega. Manjši so namenjeni predvsem za lastno uporabo, kjer ne potrebujemo veliko vode, večji pa so namenjeni za industrijo, kjer porabijo velike količine vode. Večje aktuatorje lahko upravljamo preko monitorja, ki je vgrajen na samem aktuatorju, manjše pa upravljamo fizično, s prestavljanjem ventilov.

Ustavil sem se tudi pri podjetju IBG HydroTech. Proizvajajo robote, ki odkrivajo vodo v zemeljski skorji. Najbolj zanimiv mi je bil HydroCut 150, ki je njihov najmanjši robot z veliko zmogljivostjo. Opremljen je z veliko kamerami, LED-lučmi ter visokokakovostnim rezilom. Raziskovanje pa lahko v živo spremljajo preko kamer in opazujejo na računalniku.

Po zaključenem ogledu smo bili presenečeni, koliko načinov obstaja za odkrivanje, pridobivanje in prečiščevanje vode.

 

N.M.

Sorodne objave
0
Dostopnost