| Prispevki

Predavanje »PROMETNE NESREČE ‒ POSLEDICE, ODGOVORNOST«

V četrtek, 17. novembra, in v petek, 18. novembra, smo za vse zaključne letnike na šoli organizirali preventivna predavanja »Prometne nesreče ‒ posledice, odgovornost« v sodelovanju s prometno policijo. Izvajalec je bil samostojni policijski inšpektor, sicer tudi dolgoletni prometni policist Tomaž Tomaževic.

Predavanje smo na šoli organizirali z namenom obeležiti svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki je 20. novembra. Pri tem smo v sodelovanju s policijo sledili sloganu »spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo«.

Kako pomembno je vedno znova poudarjati preventivo in ozaveščati naše dijake o nevarnostih v prometu, kaže dejstvo, da so vzrok smrti št. 1 pri mladih prav nesreče v prometu. Opozarjati moramo tudi na posledice, kot so invalidnost in druge poškodbe, ki lahko mlademu človeku trajno zmanjšajo kakovost življenja.

Upamo, da bomo tako skupaj »hiteli« k uresničitvi vizije nič, katere cilj je nič mrtvih in nič poškodovanih v prometnih nesrečah tudi med dijaško populacijo. Dijaki ste na poti življenja med otroštvom in odraslostjo in ste prav zaradi tega še vedno zelo ranljiva populacija, posebej zato, ker v prometu postanete aktivni udeleženci.

Policist je izvedel predavanja na visoko profesionalni ravni, svojo razlago je dinamično povezoval s posameznimi slikami dejanskih nesreč in video posnetki, ki so jih posneli policisti z namenom preventive.

Povratne informacije in ocene dijakov so enoznačno potrdile, da so predavanja potrebna, med drugim so izrazili željo, da bi imeli še več podobnih predavanj. Posebej jim je bilo všeč, da se je policist problema lotil realistično in da je pri tem poudaril vlogo alkohola in drog, ki v zelo veliki meri botrujejo prometnim nesrečam.

Milan Casagrande

Sorodne objave
0
Dostopnost