| Prispevki

V sklopu projekta SustOnU smo se z gostujočimi učitelji in dijaki iz tujine 10. 11. 2022 odpravili na potep po Plečnikovi Ljubljani. Želeli smo jim pokazati, kako velik arhitekt je bil Jože Plečnik, ki je dodobra poskrbel za čudovito podobo naše prestolnice. In prav letos praznujemo 150-letnico njegovega rojstva. Ogled se je začel na Tromostovju, pot smo nadaljevali proti Kongresnemu trgu, NUK-u, mimo Križank, proti Trnovemu, ki ga je imel Plečnik tako rad.

V Trnovem je tudi Plečnikova hiša, danes muzej, kjer je živel in ustvarjal. Potep po Ljubljani smo sklenili v klobučarni Rudolf. Zanimiva trgovina, polna na roko izdelanih pokrival. Mojster Rudolf pove, koliko dela in postopkov je potrebnih za izdelavo enega klobuka (30), in ne skriva svoje velike ljubezni do poklica, ki ga spremlja že od otroštva. Pokrivala so brezčasna, so del uniform, delovnih oblačil, modnih dodatkov, so zaščita pred mrazom in soncem. Tudi arhitekt Jože Plečnik je oboževal klobuke, vedno ga je nosil.

Po ogledih smo se vrnili v šolo. Svoje spomine na preživeto dopoldne so dijaki narisali na »prazne razglednice«. Risali so predvsem utrinke iz Plečnikove Ljubljane in detajle njegovih znanih del. Razglednice so potem poslali svojim prijateljem in družinam v svojo domovino.

Marjetka Pajk, Tina Grobovšek in Miha Černe

Sorodne objave
0
Dostopnost