| Prispevki

V šolski knjižnici je po novem na voljo tudi nekaj filmov na DVD-jih, ki si jih lahko sposodite za domov ali si jih ogledate v šolski knjižnici. Filmi so v pomoč pri pouku psihologije, saj obravnavajo psihološke teme.

Willbur hoče umreti

Wilbur je privlačen škotski mladenič, toda nerazložljivi notranji demoni ga vseskozi vodijo k samomorilskim dejanjem. Po poskusih zastrupitve s plinom, obešanjem in rezanjem žil ga imajo dovolj tudi v samomorilskem krožku, zato ga izključijo. Preseli se k bratu Harbourju, ki bo sedaj moral budno paziti nanj.

Brata

Močna in pretresljiva drama, film je osvojil številne festivalske nagrade.

Michael je imel svoje življenje popolnoma pod nadzorom: uspešno vojaško kariero, čudovito ženo Sarah  in dve krasni hčerki. Z misijo Združenih narodov ga pošljejo v Afganistan, potem pa ga razglasijo za pogrešenega. Njegov mlajši brat, porednež, ki živi na robu še dovoljenega, prevzame odgovornost za Michaelovo ženo in njuni hčerki. Michael se nekega dne po čudežu vrne domov. Kmalu spozna, da doma nič več ni tako, kot je bilo.

Ivana Djilas, Hiša

Pred nami je lepa hiša z belimi polkni, keramičnim petelinom na strehi in češnjo na vrtu. Ampak družina si te hiše zaradi kredita in nerednih prihodkov ne more več privoščiti. Treba jo bo prodati in se evakuirati, preden bo prepozno. Junakinja, ki vzame stvari v svoje roke, kaj hitro spozna, da to ne bo šlo zlahka, da se je naš svet zataknil. Sploh lahko izstopimo iz začaranega kroga, v katerem smo se znašli?
Prodaja doma tako odpira širša vprašanja o družbeni krizi, ki kaj zlahka preraste tudi v družinsko krizo. V sočnem romanu, polnem pikrega humorja, se bodo zagotovo prepoznali številni bralci in bralke.

Igor Saksida, Rok Terkaj Trkaj, Kla kla klasika
Kla kla klasika na 144 straneh prinaša pesmi Trkaja, slovenske ljudske pesmi in izbrane pesmi slovenskih klasikov. Knjigo je z ilustracijami opremil Damijan Stepančič in je drzen poskus razmišljanja o slovenski poeziji na drugačen način, soočenje slovenske poezije s sodobnim rapom – ob temah, ki so v slovenski poeziji večne.

Vse, kar mam, je moja muska, resnična čustva, prelita na papir …
Kóder se nebó razpenja, grad je pevca brez vratarja …

 

Michel Houellebecq, Podreditev

V slovenskem prevodu smo dobili zadnji roman francoskega mizantropskega provokatorja, ki je ob izidu poleg ustaljenih moralističnih odzivov medijev doživel tudi eksplozivno realistično nadgradnjo. Houellebecqova Podreditev (Soumission) je izšla istega dne, ko se je zgodil tragični obračun s člani uredništva satiričnega časopisa Charlie Hebdo; povrhu vsega je naslovnico aktualne številke krasila karikatura domnevno islamofobnega avtorja, ki je “najbolj neumno religijo na svetu”, kot se je izrazil vrsto let pred tem, postavil v ospredje in jo spletel z zgodbo o Françoisu, visokošolskem učitelju komparativistike. Roman enako prepričljivo deluje na intimni kot na družbenokritični ravni.

[Krščanska] Evropa je sredi tako ostudnega razkroja, da se ni več sposobna sama rešiti – nič bolj, kot je bil tega sposoben stari Rim v 5. stoletju našega štetja. Množični prihod priseljencev, prežetih s tradicionalno kulturo, ki jo še zaznamujejo naravna hierarhija, podreditev žensk in spoštovanje do prednikov, predstavlja zgodovinsko priložnost za moralno in družinsko okrepitev Evrope, ki stari celini nudi možnost nove zlate dobe. Ti priseljenci so v manjšem delu kristjani, a treba je priznati, da so v največjem številu muslimanske veroizpovedi.

 

Ivan Sivec, Resnica o Prešernu

Skozi enaindvajset zgodb spremlja bralec Prešerna vse od rojstva, preko študijskih let na Dunaju in prvih objav v Kranjski Čbelici, do smrti in večnega spomina na Prešerna ujetega v drobni knjižici Poezij. Avtor se ustavlja na najpomembnejših točkah Prešernovega življenja. Zgodbe pred bralcem izrišejo večplastno podobo Prešerna in mu odpirajo vrata v svet Prešernove poezije. Dopolnjuje jih fotografsko gradivo pa tudi ilustracije Jureta Engelsbergerja, ki je v svoji upodobitvi izhajal tako iz predhodnih upodobitev − od slikarskih do filmskih − kot iz Sivčeve natančno zbrane resnice o Prešernu. Njegova ilustracija, s posluhom za številne detajle, tako ne prinaša oddaljenega spomina na Prešerna, temveč živo podobo našega največjega ustvarjalca.

 Elena Ferante, Genialna prijateljica

»Najboljši portret prijateljstva, kar ga pozna literatura.«  Guardian

Čudovita oda dekliškemu prijateljstvu, ki se razteza od ranega otroštva čez več desetletij, vse do pozne starosti, ko ena od prijateljic nenadoma izgine brez sledu, druga pa z obujanjem preteklosti poskuša rešiti uganko prijateljičinega izginotja.


»Zame je bila to neverjetna bralna izkušnja, podobna tisti iz odraščajočih let, ko bereš hlastno, strastno in enostavno ne moreš nehati, dokler ne prideš do  konca.«
 Brina Svit

ELENA FERRANTE je vzdevek italijanske pisateljice, ki si kljub izjemni mednarodni odmevnosti (njena dela se prevajajo v 40 jezikov) in pravcatemu valu ferrantemanije želi ostati neznana. Naj nam zadošča njeno pisanje in želimo si le, tudi spodaj podpisana, čimprejšnje nadaljevanje cikla in seveda novih knjig.

Boris A. Novak, Oblike duha

Tretja izdaja Oblike duha skupaj z vsemi obravnavanimi zvrstmi, podzvrstmi in pesniškimi postopki pokriva dvesto dvajset oblik (med njimi šestdeset v slovenščini prvič upesnjenih form in šestnajst oblik, ki jih je sam izumil).
Knjiga Oblike duha je namenjena širokemu krogu bralk in bralcev, od ljubiteljev
poezije do pedagogov na različnih stopnjah izobraževanja, od srednješolske
mladine do študentov ustreznih študijskih smeri, od začetnic in
začetnikov na poti pesniškega ustvarjanja do tistih literarnih strokovnjakov,
ki ob široki vednosti še zmeraj premorejo tudi kanček radovednosti.

Silvia Dirnberger-Puchne, Ali postajamo naši starši?

Kdo in kakšni smo danes, z vsemi prednostmi in slabostmi, je podoba naše individualne zgodovine: naša vzgoja, naša verovanja, zgledi na naši življenjski poti. Močan pečat so na nas pustili starši in učitelji, ki nas hkrati pogosto ovirajo pri tem, da bi živeli avtonomno in srečno. Biti prilagojen, vsem ustreči, za nobeno ceno se ne upirati – tukaj ne vidimo veliko samospoštovanja. Kompenzacijske strategije vodijo do precejšnjih dosežkov – a kje so tu zadovoljstvo, resnično veselje do življenja in zares poživljajoč uspeh?

Napeto branje za starše in tiste, ki želijo razumeti, kako je zgodba staršev vplivala nanje. Knjiga je namenjena tudi vsem, ki se želijo pomiriti s svojo preteklostjo in opustiti navade, ki jih ne marajo.
Avtorica sama pravi, da je knjigo napisala za tiste, ki bi radi bolje razumeli, kako je nanje vplivala lastna zgodovina, in ki se želijo z njo pomiriti ali se znebiti slabih navad kljub dejstvu, da jabolko res ne pade daleč od drevesa.

 

Jesper Juul, Agresivnost, Agresivnost

Nujno branje za vse učitelje!

Vse več otrok doleti kazen, ker pokažejo jezo, frustracijo oziroma so »nasilni«, in s tem, je prepričan avtor, ogrožamo njihovo samospoštovanje in samozavest. Kajti agresija je nujna, trdi, in svoje prepričanje utemeljuje z eksistencialnimi in družbenimi vzroki za agresivna čustva, obenem pa nam pojasni, kako naj jih razumemo in obvladujemo. To je nujno ne le za zdrav razvoj otroka, temveč tudi za samopodobo v odrasli dobi.
Priznani družinski terapevt Jesper Juul je tudi pri nas zelo znan in cenjen avtor knjig o vzgoji otrok. Juul še posebej nagovarja vse tiste, ki imajo usodo »agresivnih« otrok v svojih rokah – vzgojitelje, učitelje, pedagoge, terapevte in tudi starše.

Nataša Pečkaj, šolska knjižničarka

Sorodne objave
0
Dostopnost