| Prispevki

V sredo, 23. 5. 2018, smo se izbrani dijaki odpravili na nagradni izlet na Dunaj. Kam se odpravljamo, smo izvedeli šele na avtobusu, potem ko smo svoje želje napisali na listke. Srečneži, ki so pravilno uganili, kam gremo, so dobili manjšo nagrado.

Med vožnjo na Dunaj smo izvedeli veliko zanimivosti o Avstriji, med drugim o linških piškotih, sacherjevi torti, kavi, dunajskem zrezku in tovarni bonbonov Haribo.

Najprej smo si želeli ogledati palačo Schönbrunn, kjer so živeli habsburški vladarji, vendar smo prvi ogled zamudili, zato smo se odpravili v center Dunaja. Pot nas je vodila mimo palače Hofburg, v kateri se med drugim nahaja tudi avstrijska narodna knjižnica. Skozi stoletja se je palača širila in tako vključuje tudi muzej umetnostne zgodovine, Cesarsko zakladnico, špansko jahalno šolo z lipicanci ter gledališče.

Do centra smo prišli skozi konjušnico. Poleg ogromnih kipov ter majhnih trgovinic v centru Dunaja ne moreš zgrešiti Štefanove katedrale, ki je najpomembnejša gotska zgradba v Avstriji. Ena stran strehe je narejena kot mozaik, druga stran pa je sestavljena iz črnih, rumenih in zelenih strešnikov.

Po odmoru smo se z avtobusom po drugi poti odpeljali nazaj do palače Schönbrunn. Tam smo se sprehodili skozi več kot polovico soban z originalnimi predmeti iz časa vladanja Marije Terezije. V palači smo videli stekleno dvorano, kjer je imel Mozart svoj prvi koncert, kabinete z japonskimi poslikavami ter veliko portretov Marijine družine. Sprehodili smo se tudi skozi vrtove, polne vrtnic, kipov in vodnjakov.

Po ogledu palače smo se odpravili domov, čas na avtobusu pa smo si krajšali s kvizom.

Na izletu smo uživali tako dijaki kot profesorji in je bil lepa nagrada za naše dosežke.

 

Lara Slabe in Sara Cerkovnik, 2. K

Sorodne objave
0
Dostopnost