| Prispevki

V ponedeljek, 18. 6., sem se z našimi  dijaki in dijakinjami priseljenci odločila malo drugače zaključiti tečaj slovenskega jezika, ki so ga pridno obiskovali vse leto. Vožnja z ladjico po Ljubljanici nas je prijetno sprostila ‒ za vsemi nami so naporni junijski dnevi. Dijaki so povedali, da bodo še kdaj zapluli pod ljubljanskimi mostovi, saj je enourna vožnja res zanimiva.
Plovbo smo začeli na Ribjem trgu.
Ribji trg je najmanjši ljubljanski trg, ki se je po potresu leta 1895 razvil iz nekdanje Ribje ulice. Na njej sta bila od 16. stoletja naprej ribiški pristan in ribja tržnica. Na trgu med stoji najstarejša hiša v Ljubljani, zgrajena leta 1528. Hiša je bila last Volbenka Poscha (Grma ali Polža), trgovca in ljubljanskega župana. O tem priča plošča na pročelju. V hiši je leta 1562 prebival Primož Trubar, ki je bil v Ljubljani v letih med 1533 in 1565 stolni vikar, kanonik, predikant in superintendent.
Sredi trga stoji majhen vodnjak s kipom dekleta z vrčem, ki je bil izdelan v 2. polovici 19. stoletja, sem pa je bil preseljen leta 1981 z vrta ob Tivolskem gradu. Vodnjak je narejen v neoklasicističnem slogu in predstavlja motiv iz antične grške mitologije, o čemer pričajo antična grška noša na kipu dekleta in trije železni reliefi vodnega boga Pozejdona, pritrjeni na kamnitem podstavku kipa.

Na svidenje na tečaju slovenščine tudi naslednje leto!
Lili Kranjc Tekavec

Sorodne objave
0
Dostopnost