| Prispevki

3. obvestilo za dijake v obdobju, ko poteka izobraževanje na daljavo

 

Spoštovane dijakinje, spoštovani dijaki,

stopamo v peti teden poučevanja na daljavo, ko pouk poteka popolnoma drugače, kot smo ga bili vajeni. In ne le pouk. Življenje poteka drugače. Naenkrat smo, čeprav smo ljudje družabna bitja, sami (čeprav v krogu družine), brez druženja s prijatelji in sošolci. Z njimi lahko sedaj komunicirate le na daljavo, brez osebnega kontakta. Kar nas na dolgi rok potiska v izolacijo in s tem osebno stisko. Da bi vam bilo v teh dneh lažje, se obrnite po nasvet na naše šolske svetovalne delavke (kontakti so navedeni).

Drugačno je tudi poučevanje učiteljev in vaše učenje. Potrebno si je (samostojno) urejati zapiske ter se učiti brez spodbude sošolcev ter nasvetov učiteljev. Pohvalila bi večino tistih, ki ste se prilagodili in sprejeli nove pristope k učenju.

V tem tednu se intenzivnost poučevanja na daljavo povečuje. Pričelo se bo (pri nekaterih predmetih/modulih se je že) tudi ocenjevanje na daljavo. Da boste pripravljeni, si uredite zapiske, pošljite učiteljem vprašanja, če česa ne razumete, ponovite snov preteklega tedna ter tudi to, kar ste predelali že pred tem, še pri klasičnem načinu pouka. Naredite si osebni izobraževalni načrt, ki vam bo v pomoč pri učenju.

Razmislite:

 • o že pridobljenih znanjih/izhodišče
 • o svojih močnih in šibkih straneh
 • o svojih ciljih in poteh kako do ciljev
 • o možnostih, ki so na izbiro
 • kaj ste sami pripravljeni narediti za dosego cilja
 • čemu ste se pripravljeni odreči
 • kako preveriti, da ste res uspešni

Pripravite si osebni izobraževalni načrt!

Pomagajte si med seboj, a na pravi način (ne s prepisovanjem od sošolca, ki »zna«, kot se je zgodilo v enem od razredov). Nekateri izmed vaših sošolcev še vedno ne sodelujejo pri učenju na daljavo, zato vas, vse dijake šole, prosimo, da jih po svojim močeh spodbudite, da se lotijo šolskega dela. Prosim vas tudi, da sporočite razredniku, svetovalni delavki ali ravnatelju, če kdo potrebuje kakršnokoli pomoč ali prilagoditev. Samo tako bomo lahko še bolj uspešni, kot smo bili doslej.

Ko zmanjka motivacije za učenje (dijaskisvet.si) je prispevek , ki vam svetuje glede uspešnega učenja na domu. Nekaj njihovih koristnih nasvetov:

 1. Če vidiš, da je naloge veliko, da je zahtevna in da preprosto ne veš kje bi se je lotil, si jo razdeli na majhne delčke, v takšni obliki je vsak problem popolnoma obvladljiv.
 2. Naredi si načrt, tabelo, miselni vzorec, karkoli da si problem vizualiziraš. V naši glavi je vsak problem neznansko velik in zapleten, ko ga enkrat vidiš pred seboj na papirju postane bolj pregleden in jasen.
 3. Kar lahko storiš danes ne odlagaj na jutri!
 4. Zavedaj se, da snov se ne bo sama prebrala in naučila, ter da ne bo kar izginila, nasprotno vedno več je bo. Namesto, da preživiš teden dni za knjigami, je bolje, če se učiš sproti, saj ti bo to omogočilo, da boš iz tedna v teden šel z lahkoto, snov pa ti bo zmeraj bolj jasna in zmeraj manj časa boš namenil učenju. V nasprotnem primeru pa bo vsakič težje, saj ne boš poznal prejšnje snovi, ki je predpogoj za snov, ki jo moraš obvladati do naslednjič.

 

Moji nasveti so vam namenjeni tudi zato, ker se bo pouk na daljavo za vse ravni izobraževanja nadaljeval tudi v prihodnje, in sicer vse do takrat, dokler ne pojenja epidemija koronavirusa, so sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kdaj bo to, pa bo po pojasnilih ministrstva odločila zdravstvena stroka.

Ker so v naslednjem tednu prvomajske počitnice, se v tem tednu potrudite po najboljših močeh, da izpolnite vse obveznosti. In nato sledi teden dni počitka »od šole«. Kar seveda ne velja za tiste, ki imate še neopravljene obveznosti, ki jih je za pridobitev pozitivne ocene potrebno opraviti!

Ponovno bi poudarila, da se zavedamo, da imate različne možnosti za delo od doma in poskušali bomo razumeti vaše osebne okoliščine, zato vas prosim, da se pogovorite z razredniki, učitelji in s svetovalno delavko. Priporočam vam, da se, če pri delu na daljavo naletite na težave, ki jih ne znate rešiti, obrnete na učitelja posameznega predmeta/modula, razredničarko/razrednika, pokličite učitelje individualne učne pomoči ali šolsko svetovalno delavko (vse povezave najdete na spletni strani zavoda).

 

Tokrat bi z vami delila misel:

Mama je vedno govorila, da je življenje kot bombonjera.
Nikoli ne veš, kaj boš dobil.

(Forrest Gump)

 

Pazite nase in na svoje bližnje in ne pozabite, da počitnice bodo, ko boste uspešno opravili vse obveznosti. Ostanite doma, da ostanete zdravi ter si kljub okoliščinam naredite lepe dni. Želim vam mirne in lepe prvomajske počitnice

vaša ravnateljica
mag. Frančiška Al-Mansour

Sorodne objave
0
Dostopnost