| Prispevki

 

V sredo, 17. aprila, je na Gospodarskem razstavišču potekalo 9. srečanje tekstilnih, frizerskih in oblikovnih šol Slovenije. Na modni reviji so se poleg naše šole, ki je bila gostiteljica, predstavile še Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Srednja tehniška šola Koper, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko Celje, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola Kranj, Srednja šola Sevnica ter Srednja šola za oblikovanje Maribor.

Letošnja tema je bila GEOMETRIJA. Nekatere kolekcije so se osredotočile na določen lik, nekatere na geometrijske linije, nekatere pa na oboje. Najbolj zanimiv je bil način predstavitve in razmišljanje oblikovalca. Vsak oblikovalec se je namreč podal v svoj svet, v katerem je ustvaril svojo zgodbo, ki je bila prikazana v kolekciji oblačil ter predstavitvi le-te.

 

Gospodarsko razstavišče je tisti dan utripalo v modnem vzdušju. Nagovarjali so nas privlačni plakati in zanimive prostorske postavitve. Radovedneži smo si ogledali tudi priprave manekenk v zakulisju. Ob vstopu v preddverje nas je navdušila razstava oblačil Maxima Kaluže (2. k). Kolekcija se igra s kombinacijami različnih materialov in barv ter postavitvijo krogov na oblačilo. Maxim je predstavil tudi svoje modne skice.

Manekenke in manekeni udeleženih šol so se na nastop pripravljali od jutra. Za frizure in ličenje manekenk naše šole so poskrbele dijakinje Srednje frizerske šole Ljubljana.

 

Ob 16. uri se je začela prireditev, ki jo je vodila dijakinja Urška Jarc (3. k), sledil je pozdravni govor ravnateljice ge. Frančiške Al-Mansour, nato pa se je začela modna revija. Kolekcije so predstavile dijakinje posameznih šol s sprehodom po modni pisti. Vsaka šola je svojo kreativnost pokazala na drugačen način – ne samo z izvirnimi kreacijami, ampak tudi s predstavitvijo. Zelo zanimive in izvirne so bile pričeske frizerskih šol, kreacije tekstilnih in oblikovnih šol pa so nas navdušile s svojo inovativnostjo. Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana je s kolekcijo treh modelov dokazal, da niso drugačni od nas.

 

Na naši šoli je kolekcijo ustvarjala Eva Osredkar (4. k). Njen navdih so bile hiške. Osnova vseh oblek je bila namreč trikotna oblika oziroma A-linija, ki je skrivala silhueto telesa. Poigrala se je s postavitvijo trikotnikov in trikotnih izrezov, ki so omogočili vpogled v notranjost. Linije cele kolekcije so bile precej stroge in ostre. Vsak model je bil drugačen, vendar so se vsi modeli zelo lepo povezali v enotno kolekcijo. V obleke so bile pripete tudi lučke različnih barv, kar je še dodatno prispevalo k igrivosti kolekcije.

Revija se je končala s podelitvijo priznanj in druženjem v preddverju ob prigrizku in prijetnem klepetu vseh sodelujočih.

 

Modna revija je vsakoletni dogodek, ki povezuje šole iz vse Slovenije in daje mnogim mladim oblikovalcem in ustvarjalcem možnost za prikaz talentov in kreativnosti na modni pisti. S to izkušnjo vsi sodelujoči učenci pridobimo izkušnje za našo prihodnost v svetu mode in oblikovanja.

 

Anja Vidmar, 3. k

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost