| Prispevki

Dijaki tretjih letnikov smo se 9. 12. 2018 odpravili na ekskurzijo v Nemčijo in Francijo. Spremljali so nas profesorja Pongrac in Dobre ter profesorica Janežič. Odpotovali smo ob 22. uri in do tovarne Mercedes Benz potovali celo noč. Tja smo prispeli okrog osme ure zjutraj.

Ogled tovarne je potekal približno dve uri. Ogledali smo si celotno proizvodnjo od začetka do konca. Večji del avtomobila sestavljajo samo z roboti, notranjost, na primer armaturno ploščo, pa sestavljajo ljudje s pomočjo robotov in strojev. Videli smo tudi, kako nalagajo nove avtomobile na vlake.

Po končanem ogledu tovarne smo se odpravili čez mejo v Francijo, kjer smo si ogledali mesto Strasbourg in Petite France (Mala Francija), ki je na zahodnem koncu Velikega otoka (Grande Île) na reki Îll. Tu se reka Îll razdeli na več kanalov, ki tečejo skozi območje, ki je bilo v srednjem veku sedež usnjarjev, mlinarjev in ribičev. Zdaj je ena glavnih turističnih znamenitosti Strasbourga. Tam smo nato pojedli še kosilo po svoji izbiri.

Po napornem dnevu smo se končno lahko ulegli v prijetne postelje hotela v Boerschu, kjer smo dobili tudi odlično večerjo in obilen zajtrk.

V torek smo se odpravili nazaj čez mejo v muzej tovarne Mercedes, kjer smo si lahko ogledali celotno zgodovino in vse njihove podvige. V muzeju imajo razstavljene vse vrste gospodarskih vozil kot tudi športna vozila in celo letala. Ob vstopu v muzej smo dobili slušalke in posebne naprave, ki so, ko si se približal avtomobilu ali motorju, predvajale vse podatke o vozilu, tudi zgodovino. Muzej je v šestih nadstropjih, med katerimi se sprehajaš po zavitih spiralnih klančinah. Za ogled muzeja smo imeli samo uro in pol.

Za zaključek smo si ogledali še mesto Stuttgart. Nismo imeli vodenega ogleda, ampak si je vsak ogledal, kar je želel. Privoščili smo si kosilo in si ogledali nekaj trgovinic.

Po ogledu smo se posedli na svoje sedeže v avtobusu in se odpeljali proti domu. Pred šolo smo prispeli okrog druge ure zjutraj, od koder se je vsak podal na svojo pot v prijetno domačo posteljo.

Urban Kladnik, 3. o

Sorodne objave
0
Dostopnost