| Prispevki

V četrtek, 13. 10., na megleno jutro, smo se zaključni letniki zbrali na parkirišču pred šolo. Peljali smo se do Trsta, kjer smo imeli dve uri časa, da najdemo glavne tržaške znamenitosti. Imeli smo učni list, kamor smo vpisovali odgovore na vprašanja, ki so se navezovali na določeno znamenitost, doma pa priložili še sliko znamenitosti. Orientirali smo se po zemljevidu na učnem listu, ko pa smo naloge opravili, smo si vzeli čas za dobro italijansko kavo na prijetnem toplem soncu s pogledom na prelepo morje. Ob 11.30 smo se zbrali pri avtobusih in pot nadaljevali na grad Miramare.

Grad je na lokaciji ob morju in je lepo urejen, prav tako sta lepo urejena okolica in vrt. Imeli smo 45 minut za raziskovanje. Ogledali smo si notranjost gradu, vse sobe, stare knjige, nato pa smo raziskali še okolico. Grad je obdan z ogromno zelenja in cvetja, kar poživi okolje. Imajo urejeno pešpot ob morju s klopcami, nekaj fontan in vrtov.

Okoli 13.15 smo se odpravili v Slovenijo, in sicer na Sabotin. Na Sabotinu smo obiskali muzej vojaške zgodovine. Na tem območju je potekala soška fronta, kjer so še vedno urejeni kanali za streljanje in rovi za skrivanje vojakov, prav tako smo videli izvidnico. Od tu je bilo mogoče videti prelepo Soško dolino. Velika prednost izleta je bila ta, da nas je ves čas spremljalo sonce. Sam muzej je bil zelo majhen, a vseeno vsebinsko obširen.

Po dolgi ozki cesti smo se s Sabotina spustili do Kostanjevice na Krasu. Ker je bila ta ekskurzija kulturna, smo si ogledali samostan. Znamenitost samostana je, da je v njem grobnica Karla X. in njegove družine. Pomembna je tudi knjižnica, danes je urejena v dveh večjih sobah in ima nad 16.500 knjig. Med njimi je za nas najpomembnejša prva slovnica slovenskega jezika avtorja Adama Bohoriča Arcticae horulae (Zimske urice, 1584) z lastnoročnim posvetilom avtorja.

Po zanimivem, a napornem dnevu, smo se odpravili nazaj v Ljubljano. Pred nami je bila sto kilometrov dolga pot, zato smo se na avtobusu sprostili, poslušali glasbo in si prepevali. Okoli 19.30 smo se pripeljali na parkirišče pred šolo. Poslovili smo se in odšli domov.

Enej Tržan, 5. V

Sorodne objave
0
Dostopnost