| Obvestila

Kot pomoč pri izbiri programa za sestanke in video komunikacijo na daljavo, objavljamo seznam brezplačnih programov za video klice in video konference s pripadajočimi prednostmi in slabostmi.

Videokonferenčni programi

Vsi programi omogočajo naslednje funkcije, ki niso posebej izpostavljene:

  • deljenje zaslona z uporabniki (možnost predstavitve)
  • avdio, video ter pogovor (chat)
  • nastavljanje gesla za dostop (v izogib t. i. ‘zoombombing-u’, ko se naključni uporabniki povežejo v konferenco)

 


Jitsi

meet.jit.si

Omogoča: neomejeno število sodelujočih uporabnikov in neomejen čas trajanja konference.

Popolnoma brezplačen in odprtokoden sistem. Deluje v brskalniku ter preko mobilnih aplikacij za Android in iOS. Za vzpostavitev ne potrebujemo računa ali prijave, enako velja tudi za sodelujoče.

 


Google Meet

meet.google.com

Omogoča: s službenim e-poštnim naslovom do 250 sodelujočih in neomejen čas trajanja konference (velja v času izrednih razmer do 30. 9. 2020, drugače je omejitev 10 sodelujočih).

Nekdanji Google Hangouts. Deluje v brskalniku ter preko mobilnih aplikacij za Android in iOS. Za vzpostavitev potrebujemo Googlov (službeni Gmail) račun, sodelujoči pa se lahko pridružijo tudi brez računa.

 


Zoom

zoom.us

Omogoča: s službenim e-poštnim naslovom do 100 sodelujočih in neomejen čas trajanja (velja v času izrednih razmer, drugače je čas omejen na 40 minut).

Deluje v programu ter preko mobilnih aplikacij za Android in iOS. Za vzpostavitev potrebujemo Zoom račun, sodelujoči pa se lahko pridružijo tudi brez računa.

Zoom je bil deležen precejšnjih kritik na račun varnostnih ranljivosti, ki pa so bile že odpravljene (več informacij na portalu SI-CERT). Izdali so tudi novo različico programa Zoom 5.0, ki z močnejšo enkripcijo še dodatno varuje konference. Priporočamo čimprejšnjo nadgradnjo.

 


Skype

skype.com

Omogoča: do 50 sodelujočih in neomejen čas trajanja konference.

Deluje v programu ter preko mobilnih aplikacij za Android in iOS. Za vzpostavitev potrebujemo Skype (Microsoft) račun, sodelujoči pa se lahko pridružijo tudi brez računa.

 


Cisco Webex

webex.com

Omogoča: do 100 sodelujočih in neomejen čas trajanja konference (velja v času izrednih razmer, drugače je omejitev 50 sodelujočih in trajanje 40 minut).

Deluje v brskalniku ali programu ter preko mobilnih aplikacij za Android in iOS. Za vzpostavitev potrebujemo Webex račun, sodelujoči pa se lahko pridružijo tudi brez računa.

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost