| Prispevki

Z odprtjem razstave v stolpu Škrlovec v Kranju se zaključuje dvoletni projekt reDiscover. Predstavljena so dela mladih umetnikov iz petih držav, ki so nastala v zadnjih dveh letih (v času po epidemiji koronavirusa), in dela z delavnic za srednješolce in študente, ki smo jih izvedli junija 2023 v Layerjevi hiši v Kranju. Razstavljeni so izdelki mladih umetnikov, ki kreativno premišljujejo o tradicionalnih znanjih naših prednikov, in izdelki, ki so jih ustvarjali srednješolci in študenti, med njimi tudi dve naši dijakinji tekstilne usmeritve, Neja Brodar in Tinkara Jesenko Žitnik iz 3. K-razreda, na temo MEMENTO – SPOMINEK.

slika-3

Umetniška dela so raznolika, poudarjeno je industrijsko oblikovanje, predstavljeni so dizajnerski predmeti, keramika, kovina, steklo, tekstil in nakit, pa tudi prostorske postavitve in multimedijski izdelki. Neja in Tinkara sta ustvarili tekstilno inštalacijo iz perlic in nostalgično obudili spominek ‒ zapestnice iz otroštva, ki sta jih v posebni tehniki prepletanja z laksom izdelovali iz drobnih perlic. Poudarek je na ročnem izdelovanju dekorativnih rožic in oblikovanju iz žice, kar sta domiselno povezali v oblačilni kos – korzet.

Cilji tega projekta so tudi povezovanje mladih umetnikov v slovenskem in mednarodnem prostoru, sobivanju v kreativnih okoljih in načini predstavitve izdelkov, ki jih ustvarimo.

Dijakinji sva pri njunem delu spremljali mentorici Karmen Klobasa in Minka Rihberger.

Razstava bo na ogled do 4. maja 2024 v stolpu Škrlovec v Kranju.

 

                                                                                             Karmen Klobasa

 

 

Partnerji v projektu reDiscover
Laterna Magica ‒ Madžarska
Narodni muzej v Gdansku ‒ Oddelek za etnografijo ‒ Poljska
Gruzijski center umetnosti in kulture ‒ Gruzija
Zavod Carnica ‒ Bienale tekstilne umetnosti 
BIEN ‒ Slovenija
Univerza Kadir Has ‒ Oddelek za industrijsko oblikovanje ‒ Turčija

Projekt sofinancira Evropska unija.

Sorodne objave
0
Dostopnost