| Prispevki

S PUD-om sem začel 2. 9. 2019, trajal je do 10. 1. 2020. Opravljal sem ga v podjetju Belimed v Grosuplju. Delal sem vsak dan od 6.00 do 14.00. Lahko sem delal tudi dlje, vendar največ do 18.00. Ob vikendih sem bil prost. Za svoje delo sem dobil plačilo, prav tako sem imel zastonj malico (imajo organizirano toplo prehrano) ter pijačo na kavomatu in avtomatu.

V podjetju sem sestavljal dele za stroj WD290. To so bili: grelec za vodo, ventilator, dozirne črpalke in motor. Ta stroj je namenjen čiščenju in razkuževanju pripomočkov, ki se uporabljajo pri operacijah ljudi. Nato sem stroj zapakiral v ustrezno embalažo, da so ga poslali v državo, ki ga je naročila.

Delo mi je bilo zelo zanimivo, saj sem se naučil veliko novih stvari. Zaposleni (tako direktor, vodja kot delavci) so zelo zabavni in prijazni. Ponudili so mi zaposlitev po končani šoli, ki jo bom najverjetneje sprejel.

Tilen, 3. m

PUD sem opravljal od 2. 9. 2019 do 10. 1. 2020. Moj delavnik je trajal vsak dan od 7.00 do 15.00. Za svoje delo sem bil zelo dobro plačan. V času PUD-a sem dva dni manjkal zaradi bolezni, vendar sem te ure moral nadomestiti med jesenskimi počitnicami. Med božično-novoletnimi prazniki je bilo podjetje zaprto, zato sem bil takrat tudi jaz prost, teh dni pa ni bilo treba nadomeščati.

V podjetju sem delal na CNC-stroju. To delo je bilo zelo zanimivo, saj sem videl, kako se spreminja mera. Zraven moraš ves čas gledati, da se ne zlomi nož oz. da so vse luknje izvrtane. Rad sem tudi brusil in poliral obdelovance.

Praktično delo pri delodajalcu se mi zdi bolj koristno kot praktično delo v šoli, saj delaš bolj samostojno in se moraš v nekaterih situacijah sam znajti, prav tako sem se naučil, da je pametno uporabljati zaščitna očala. Enkrat sem namreč žagal železno palico, ko se je odlomil košček železa. Če ne bi imel zaščitnih očal, bi lahko oslepel.

Nik, 3. m

PUD je potekal od 2. 9. 2019 do 10. 1. 2020. Opravljal sem ga v podjetju Graverstvo Seifert, d. o. o., kjer se ukvarjajo z laserskim graviranjem in obdelavo materialov.

V podjetju sem delal od ponedeljka do petka, od 7.00 do 15.00, v nujnih primerih sem moral narediti tudi kakšno naduro. Opravljal sem naslednje naloge: nastavljanje CNC-stroja, graviranje kovin, lesa in plastike, vrtanje, brušenje in poliranje kovin. Vsak mesec sem dobil tudi vajeniško nagrado. Vsak teden sem moral napisati poročilo, v katerem sem opisal potek dela.

Vsem priporočam, da se vpišejo v vajeniški program izobraževanja, saj imajo delodajalci boljše delovne stroje, za svoje delo si nagrajen, prav tako pa dobiš veliko delovnih izkušenj in navad.

Jan, 3. g/v

Praktični pouk pri delodajalcu sem opravljal od 2. 9. 2019 do 10. 1. 2020, in sicer v podjetju ETI, d. o. o., v Kamniku. Dnevno sem delal 8 ur, se pravi 40 ur na teden. Opravljal sem različna dela, kot so: rezkanje, struženje, brušenje, sestavljanje in razstavljanje orodja, obdelava na potopni eroziji ter občasno tudi pranje orodja. Največ časa sem preživel za rezkalnim strojem.

Sodelavci so bili fenomenalni, saj smo se med seboj zelo dobro razumeli. Zaradi prijetnega vzdušja in dobre družbe je praksa minila, kot bi mignil. Moram reči, da nagrada ni bila dobra, ampak bolje je dobiti nekaj kot nič.

Dobil sem zelo veliko izkušenj za naprej ter možnost zaposlitve po končanem šolanju. Če bi imel še enkrat možnost iti tja, ne bi okleval.

Dorijan, 3. g

Praktično usposabljanje z delom sem opravljal v podjetju INDUP, d. o. o., v Ljubljani. Delati sem začel 2. 9. 2019 in končal 10. 1. 2020. Opravil sem približno 700 ur. Najbolj všeč mi je bilo to, da sem lahko delal samostojno, saj sem se pri tem veliko naučil. Če pa česa nisem znal oziroma se nisem znašel, sem lahko vprašal mentorja ali sodelavca, vsak mi je z veseljem pomagal.

V tem času sem se veliko naučil, delal sem tudi na terenu in tako izkusil terensko delo. Po končanem šolanju se bom v podjetju tudi zaposlil.

Tilen, 3. b

PUD sem opravljal v servisu AC VEIT, d. o. o. Kolektiv je odličen, zato sem se zelo dobro razumel z mehaniki. Tudi vodji sta zelo razumevajoči in se da marsikaj dogovoriti. Menjal sem veliko zavor, pnevmatik, opravil mnogo servisov, če pa česa nisem znal, sem se obrnil na mehanika, ki je bil vesel, da sem ga kaj vprašal.

Delavnica je urejena in tako sem moral vzdrževati do konca. Imel pa sem svojo omarico, kjer sem lahko shranil obleko in čevlje.

Pomembno se mi zdi, da sem se veliko naučil in sem z veseljem hodil na delo. Tudi s plačilom sem kar zadovoljen.

Klemen, 3. b

PUD sem opravljal v podjetju Špan, d. o. o. Usposabljal sem se na pooblaščenem servisu za avtomobile znamk Volkswagen, Seat, Škoda in Audi.

V tem času sem zvedel marsikaj novega in opravljal različna avtoservisna dela na različnih vozilih. Predvsem mi je bilo zanimivo delati v velikem kolektivu, tako sem imel možnost delati z različnimi sodelavci in od vsakega sem izvedel kaj novega. Všeč mi je bilo, da so me sodelavci lepo sprejeli, saj so videli, da sem zagret za delo. Včasih je nastal tudi kakšen konflikt, vendar se je vedno vse uredilo.

Bilo je zelo prijetno, predvsem pa je to nova izkušnja in vesel sem, da sem bil del tega.

Žiga, 3. a

Na praktičnem usposabljanju pri delodajalcu sem se počutil zelo dobro, super sta bila šef in mentor, ki sta mi predala veliko svojega znanja. Na delo sem hodil redno in z dobro voljo, saj je bilo v delavnici prijetno vzdušje. Prakso mi je bilo težko zaključiti, saj me to delo veseli in bi ga opravljal vsak dan.

Edino, kar bi spremenil, je, da bi PUD trajal dlje, lahko celo šolsko leto.

Rok, 3. a

Sorodne objave
0
Dostopnost