| Prispevki

Poseben dogodek se je zgodil v torek, 9. 10. 2018, ko je Vlado Kreslin obiskal Strokovni izobraževalni center Ljubljana. Pogovor z njim je potekal v stekleni dvorani šole.

Najprej je pripovedoval o svojem življenju, predvsem se je posvetil preteklosti in nam povedal kar nekaj zanimivih podatkov iz otroštva in najstniških let. Ob tem je izpostavil tudi svoj odnos s starši, še posebno z očetom, s katerim do 40. leta ni imel posebne povezave in tesnega odnosa. Prav se mu zdi, da svoje starše spoštujemo in poskusimo imeti z njimi pristen odnos.

 

V mladih letih je rad zahajal v stričevo gostilno »čez cesto«, kjer so igrali starejši glasbeniki, in tam se je navezal na glasbo. V mladosti se ni razumel z vrstniki, zato je uteho iskal v glasbi, rad pa je tudi ribaril.

Ima tri otroke. Najmlajši sin je pred kratkim odšel v tujino, kjer ga daje domotožje, kar Vlada spominja na njegovo potovanje po Evropi in pomembne izkušnje, ki jih je tam dobil. Najbolj mu je v spominu ostal London. Tam je dobil življenjsko priložnost za pevsko kariero, a jo je  zaradi študija zavrnil.

Po izobrazbi je učitelj nemščine in angleščine, ampak se s tem ne ukvarja že precej let, je pa izpostavil, da je biti učitelj veliko težje kot biti glasbenik. Svojo glasbeno kariero je začel že v rani mladosti, zaznamovala ga je glasba iz stričeve gostilne, še bolj pa so ga zaznamovale glasbene skupine The Rolling Stones, The Doors in The Beatles, saj je v njih spoznal svoj temperament in energijo, ki je bila drugačna od tiste, ki so jo imeli glasbeniki v tistem času.

Izdal je okoli 20 albumov, svoje najljubše pesmi pa nima, saj trdi, da mu je vsaka pesem, ki jo piše na novo, najbolj pomembna in najbolj pri srcu. Izdal je tudi nekaj knjig, voditeljica je prebrala pesem Moji dnevi, ki se ji zdi zelo lepa.

Zadovoljen je bil z našo udeležbo, poslušanjem, izkazovanjem zanimanja ter s postavljanjem vprašanj, na katera je odgovarjal vneto in z navdušenjem. V svoji karieri ne bi spremenil ničesar in misli, da je svojo mladost dobro izkoristil in se naučil pomembnih stvari, ki ga bodo spremljale celo življenje.

Dogodek, ki se mu je najbolj vtisnil v spomin, je bil koncert v Murski Soboti, kjer se mu je udrl oder pod nogami in je padel na vreče sena, vendar se za to ni zmenil in je pel naprej, kot da se ni nič zgodilo.

Še vedno je optimističen, poln energije, karizme in predan svojemu delu, tako da ne vidi ovir glede nadaljevanja kariere. Med samim dogodkom nam je zapel tudi nekaj pesmi (Z Goričkega v Piran, Od višine se zvrti, Tista črna kitara, Dekle moje) in mi smo z veseljem zapeli z njim. Je zelo razgledan in sproščen človek. Svojega koncerta ni odpovedal niti takrat, ko je bil hudo bolan. Izpeljal ga je tako, da je sedel na stolu in s tihim glasom odpel svoje pesmi, kasneje pa je izvedel, da ima klopni meningitis, ki ga je uspešno prebolel.

Podal nam je tudi nekaj zaključnih misli in nas opomnil, naj počnemo tisto, kar nas zanima ter veseli. Nikoli pa ne smemo izgubiti upanja, volje in želje po novem znanju in moramo težiti k tistim stvarem, v katerih smo dobri.

Po končanem uradnem delu si je vzel čas za vsakega posebej; dajal je avtograme, se na štiri oči pogovoril s prisotnimi, odgovarjal na dodatna vprašanja ter dajal nasvete. Pred odhodom je vsem nam zaželel srečo v nadaljnjem življenju in izrazil željo, da ponovno obišče našo šolo in  poklepeta z dijaki ter delavci šole.

 

Uroš Vitez in Žiga Kreft, 5. Z

 

IN ŠE NEKAJ MNENJ POSLUŠALCEV

Obisk Vlada Kreslina mi je bil zelo všeč, saj je bil pogovor z njim zanimiv in zelo kvaliteten. Nisem pričakovala, da bo tako dobro. Vlado Kreslin je duhovit človek, povedal je kar nekaj zanimivih življenjskih prigod. In kako dober glas ima! Ko je začel peti, sem dobila kar »kurjo polt«.

Veneja

 

Dogodek mi bo stal v lepem spominu, predvsem zaradi zanimivega gosta in sproščenega ter prijetnega vzdušja. Intervju me je pritegnil, ker sem izvedela veliko stvari, ki jih o slovenski pevski legendi prej nisem vedela. Najboljši del srečanja pa je bil, ko je vzel v roke kitaro in zapel nekaj svojih največjih uspešnic. Še danes si prepevam tisto o črni kitari.

Sara

 

Srečanje z Vladom Kreslinom je bilo zelo zanimivo. Predvsem zabavnejše, kot sem pričakovala. Všeč mi je bilo, da so dijaki lahko sodelovali pri pogovoru in postavljali zanimiva vprašanja. Vlado Kreslin je na vsa odgovoril brez zadržkov in pretiranega »nakladanja«. Vzdušje je bilo prijetno tudi zato, ker smo vsi dijaki navdušeno peli in ploskali, ko je pevec zapel nekaj pesmi.

Teja

Na stol se usede naš Kreslin,

s klobukom na glavi je bil od zmeraj IN!

Ta mož Kreslin ima res poseben čar in za grdo mnenje

ni mu mar.

 

On veselo govori,

kot da treme ni.

Ko kitaro vzame v roke, zapoje, še bolj se sprosti,

takrat se občutno navdušimo tudi mi.

Tina

 

Vlada Kreslina sem že večkrat poslušala na koncertnih odrih, vendar je bila akustika popolnoma drugačna, ko je zapel v razredu. Njegova barva glasu me je začarala, ker ima globok, prav poseben glas. Ni pa me navdušil le s pesmimi, mene in ostale dijake je očaral tudi s humorjem.

Martina

 

Pogovor z Vladom Kreslinom je bil zelo zanimiv. Spoznal sem, da je zelo zabaven in sproščen človek. Predstavil nam je svojo pot in odkrito ter sproščeno odgovarjal na naša vprašanja. Ob njegovem igranju je v prostor prišla neka pozitivna energija, saj smo se vsi sprostili in peli.

David

 

Srečanje mi je bilo zelo zanimivo, saj sem o Vladu Kreslinu veliko zvedela. Najboljši del pa so bile njegove pesmi, navdušil me je zlasti z oponašanjem petja rock skupin.

Helena

 

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost