| Prispevki

26. avgusta smo se na SIC Ljubljana srečali s predstavniki Policijske uprave Ljubljana in Policijske postaje Bežigrad z namenom okrepiti medinstitucionalno sodelovanje in vzpostaviti ustrezno in neposredno komunikacijo.

Na šoli se zavedamo, da je treba nenehno delovati preventivno, ozaveščati mlade, kako ravnati, če se znajdejo v situaciji, ki je ne poznajo in se ne počutijo varne. Pri tem so lahko znanje, izkušnje in veščine policistov v veliko pomoč. Dogovorili smo se za sodelovanje na različnih področjih, predvsem na področju varnosti v prometu, težav z drogami in nasilja pri mladostnikih.

Področje varnosti v prometu smo izbrali zato, ker so prav prometne nesreče glavni vzrok smrti pri mladih. Ob tem niso žrtve samo oni, ampak tudi njihovi bližnji, ki ob izgubi trpijo. Razlog za skrb je tudi veliko blažjih in hujših oblik invalidnosti, ki zmanjšajo kakovost življenja. Zato je treba nenehno ozaveščati mlade, da do nesreč ne pride. Izkušnje policistov so tu neprecenljive.

 

Za sodelovanje s policisti na področju drog smo se odločili, ker vemo, da je moderni svet ustrojen tako, da vse več zahteva od človeka, predvsem pa od mladih, ki ob povečanju bremen doživljajo tesnobo, včasih pa tesnobo doživljajo tudi zaradi svoje drugačnosti, določenih psihičnih težav ali problemov, povezanih z odraščanjem in iskanjem samega sebe v za njih težkem svetu. Mladi so za proizvajalce drog in »dilerje« ciljna populacija, saj so »hvaležne« stranke, ki zlahka postanejo stalni odjemalci njihovega blaga. Ker pa droge ne rešujejo težav, ampak jih poglabljajo, se vse družbe na tak ali drugačen način skušajo soočiti s tem problemom. Prav zato smo k sodelovanju povabili policiste, da nam s preventivnimi delavnicami in ozaveščanjem mladih pomagajo preprečevati, da bi naši dijaki postali žrtve kuge modernega sveta – drog.

O nasilju se veliko govori, vsakdo se lahko sreča z različnimi oblikami nasilja. Večkrat pa ne vemo, kako se pravilno soočiti z nasiljem in ravno pri tem nam lahko pomagajo tudi policisti. Ne gre samo za preganjanje storilcev, ampak nam bodo policisti razložili oz. pokazali uničujoče posledice nasilja tako za storilce kot za žrtve. Vsi skupaj se moramo zato vedno znova truditi za nove vzorce vedenja, s katerimi bi soustvarjali svet brez nasilja.

Vse preventivne dejavnosti bomo izvajali z željo, da dijaki stopijo v svet kot zreli in odgovorni ljudje.

Milan Casagrande

Sorodne objave
0
Dostopnost