| Prispevki

Dijaki 2. o smo 19. 10. 2016 v Cankarjevem domu obiskali razstavo Nikola Tesla – človek prihodnosti.

 

Nikola Tesla se je rodil 10. julija 1856 v vasi Smiljan v Liki na Hrvaškem. Nikola je bil sin Milutina Tesle in Georgine Mandić iz znane liške družine. Rojen naj bi bil točno ob polnoči med nevihto z bliski. V rojstni vasi je obiskoval štiriletno osnovno šolo in v Gospiću triletno nižjo realko. V Rokavcu pri Karlovcu pa je obiskoval triletno višjo realko. Maturiral je 24. julija 1873 v skupini samo sedmih dijakov. Leta 1875 se je vpisal na avstrijsko tehniško visoko šolo v Gradcu in začel študirati elektrotehniko. S podporo od doma in z državno  štipendijo je lahko študiral v tujini. Ko je štipendija pošla, je leta 1878 prekinil študij. Odšel je v Maribor, kjer je delal kot tehnični risar. Tu je životaril in se predajal kartanju in kockanju. Živel je tudi v Budimpešti in Parizu. Leta 1884 je z zadnjimi prihranki odpotoval v Ameriko. Zaposlil se je v podjetju Edison Machine Work. Edison je Tesli ponudil izboljšavo enosmernih generatorjev. Tesla je v elektrotehniki pripisoval večji pomen izmeničnemu toku, Edisona pa je zanimal samo enosmerni tok. Edison je za izboljšavo generatorjev Tesli obljubljal 50.000 dolarjev. Čeprav je Tesla izboljšal vse patente v enem letu, obljubljenega denarja ni nikoli dobil. V zahvalo mu je dejal, da ne razume ameriškega humorja. Tesla je dal odpoved in odprl svoje podjetje.

20161019_081829-medium

Tesla je v svojem življenju dal svetu okoli sedemsto izumov, med najpomembnejšimi so:

  • izmenični tok, ki se lažje distribuira iz transformatorja, izmenični elektromotorji pa ne potrebujejo ščetk;
  • pri poskusih s svetlobo je že štirideset let pred drugimi uporabljal fluorescentno svetilko;
  • poskusi z rentgenskimi žarki, s tem je veliko prispeval k razvoju rentgenskih naprav;
  • radio – že pred Marconiem je uporabljal oddajnik in sprejemnik, kar je potrdilo tudi vrhovno sodišče;
  • daljinec, ki se je uporabljal za prestavljanje frekvenc na radiu in v vojaške namene;
  • asinhronski elektromotor, ki se nespremenjen uporablja še danes v industriji in domovih;
  • postavil je temelj sodobni robotiki oziroma napravam, podobnim ljudem, ki so vodene z notranjimi impulzi;
  • začel je raziskovati laser, čeprav se izum pripisuje Maimanu;
  • naprava za brezžično komunikacijo in prenos podatkov;
  • zavzemal se je za distribucijo energije in podatkov, do katerih bi imel vsak človek prost dostop.

img_20161019_082150-medium

Nekaj teh izumov smo si ogledali tudi na razstavi. Prva naprava je asinhronski motor. Motor ima kratkostični rotor in trifazno statorsko navitje. Motorji s tem principom delovanja se danes najbolj uporabljajo po svetu. Kolumbovo jajce je Tesla posvetil Krištofu Kolumbu, preko njega je predstavil načela vrtečega se magnetnega polja, ki postavi medeninasto jajce na glavo. Videli smo poskus v znamenitem visokonapetostnem transformatorju, ki transformira nizko napetost v izredno visoko napetost, kar povzroči preboje napetosti v obliki strele. Videli smo tudi poskus brezžičnega prenosa energije na daljavo, za dokaz je svetila žarnica na sprejemnem stolpu. Zanimiva sta model ladje, voden z radijskimi valovi, in poskus z radijskimi valovi. Sprejemnik je sprejemal frekvenco 40 Hz, oddajnik pa je oddajal frekvenco od 20 do 50 Hz. Ko smo oddajnik približali frekvenci 40 Hz, je bil zvok na sprejemniku najglasnejši.
Razstava je bila zelo zanimiva, ker je bil Tesla zelo nadarjen in je moj vzornik, saj je delal v dobro ljudi in ni gledal nase ter na denar.

 

Marko Erjavec, 2. o

 

Dodatne fotografije in filme si lahko ogledate na SPSŠB facebook strani.

 

Sorodne objave
0
Dostopnost