| Prispevki

1

Mož z imenom Ove: o junaku, ki ima visoka etična merila. Mož z imenom Ove ni senilen star prdec. Mož z imenom Ove je star 59 let. Vozi modrega saaba. Vsako jutro vstane točno tri četrt na šest in gre na obhod soseske. Preveri vsebino kontejnerjev za ločeno zbiranje odpadkov in pospravi v kolesarnico napačno parkirana kolesa. Mož z imenom Ove si želi umreti. Praznina, ki jo je za seboj pustila umrla žena Sonja, je zanj prevelika. V hišo nasproti njegove se priselijo novi sosedje, ki mu nikakor ne pustijo izpeljati načrta. Nakopljejo mu celo skrb za potepuškega mačka. Mož z imenom Ove je zgodba, začinjena s pravim kančkom skandinavskega humorja.

2

Vedno pride trenutek, ko se zdi, da ljudje čakajo katastrofo, ki bo rešila njihove probleme. Ta obdobja se na splošno imenujejo predvojna. To ni čas, ki bi bil primeren, da se človek zaljubi. Leta 1940 pisatelj začetnik po imenu Jerry Salinger, star 21 let, v New Yorku sreča petnajstletno Oono O’Neill, hčerko največjega ameriškega dramatika. Idila se je v resnici začela šele naslednje poletje … nekaj mesecev pred Pearl Harborjem. Na začetku leta 1942 Salingerja vpokličejo v vojno v Evropo, Oona pa odide skušat svojo srečo v Hollywood. Nikoli se nista poročila in nista imela otrok. Toda romanca med Oono in Jerryjem je ostala fascinantna. Tudi za Beigbedera, ki za roman sam pravi: “Ta knjiga je čista fakcija [facts/fiction]. Vse je strogo natančno: osebe so resnične, kraji obstajajo (ali so obstajali), dejstva so verodostojna in vse datume je mogoče preveriti v biografijah ali zgodovinskih priročnikih. Drugo je domišljijsko — in za to svetoskrunstvo prosim otroke, vnuke in pravnuke svojih junakov, naj mi oprostijo vsiljivost.”

3

Izgubljeno ljubezensko pismo lahko spremeni življenje. Najnovejši prevod mega uspešne pisateljice Jojo Moyes prinaša, tako kot že prejšnja dva prevoda (Ob tebi, Skupaj), srce parajočo ljubezensko zgodbo, za katero srčno upamo, da se bo končala srečno. Če nam seveda skozi zaveso solz uspe prebrati konec.

V šestdesetih letih dvajsetega stoletja mlada in lepa Jennifer na Azurni obali spozna privlačnega novinarja Anthonyja, ki je prišel intervjuvat njenega moža. Nesrečni in bolni bivši vojni dopisnik Anthony v rahločutni Jennifer prepozna žensko svojega življenja, njuna druženja v prelepem obmorskem okolju prerasejo v pravo ljubezen. Kljub temu, da je mlada žena pripravljena zapustiti moža, pa ljubimcema usoda ni naklonjena. V sedanjem času pa mlada novinarka časopisa Nation Ellie Haworth pri selitvi arhiva najde čudovito ljubezensko pismo, ki jo tako prevzame, da sklene raziskati, kdo ga je napisal. Ellie, ki je v nesrečni zvezi s poročenim moškim, bo njen lov na zaljubljenca iz pisma pripeljal do presenetljivih odkritij pa tudi do novega življenjskega sopotnika.

4

Sobivanje Kajetana Koviča z mačkami ima dolgo zgodovino in je polno zgodb. Posebno mesto na njegovem domu in v srcu pa je imela črno-bela mačka Monika. Bila je zelo pametna ter svojeglava in pesnik se je z njo rad pogovarjal, ob tem pa vodil kronologijo pomembnih mačjih dogodkov. Kajetan Kovič je ubesedil neubesedljivo in pokazal, da je mačji svet svet zase. V njem ni prostora za laži, kompliciranje, živciranje ali hudobijo. Mačke so pragmatične, realne in neubogljive. Zahtevajo svoj končni prav – ali vsaj krožnik mesne konzerve… Njihov razum je superioren, tako drugačen, svež in inovativen. Kajti avtor je preko mačke manifestiral svoj pogled na družbo, ljudi, okolico: Nisem še slišal, da bi bilo koga treba tepsti zato, ker je neumen, sem ugovarjal. Seveda ne, je rekla Monika, ker ste ljudje butasti in tepete tiste, ki so pametni. Mačja pamet brez komentarja!

5

»Sem ambiciozen in len in bi rad po bližnjici prišel do slave. Zato sem se že kot otrok, ko sem slišal, da je Primož Trubar napisal prvo slovensko knjigo, odločil, da bom jaz napisal zadnjo.« (Andrej Rozman Roza). Ta ni zadnja, kajti »zadnjo slovensko knjigo /…/ bom napisal čisto na koncu«, vendar je posebna, saj popelje bralca skozi bogati, sproščeni gozd pesniških, satiričnih, zgodovinskih, sodobnih, jezikoslovnih, stripovskih, domišljijskih, mitoloških in mnogih drugih podob njegovega odločnega, sproščenega slovenskega jezika.

Andrej Rozman Roza je zelo vsestranski ustvarjalec: piše poezijo za mlade in mlade po srcu, prozo, igre, prevaja, režira in zagotovo ustvarja še na kakem področju. Izid njegovega izbranega dela z naslovom Gleda kondor avion je seveda veliko priznanje za avtorja, ki je svojo literarno pot začel na obrobju kulturnega prostora, nato pa od knjige do knjige in od predstave do predstave zmerom znova dokazal, da se Slovenci lahko tikamo s humorjem.

6

Za vse, ki ste se zaljubili v Projekt Rosie. V tokratni zgodbi sta poročena že deset mesecev in deset dni. Don je zaradi Rosie korenito spremenil življenje. Ne uživa več vsakodnevno standardiziranih obrokov in se zedinila sta se, da pride seks v poštev, tudi kadar ni napisan na urniku. Življenje ne bi moglo biti lepše. Novica, da je Rosie noseča (kar seveda nikakor ni bilo v načrtu), Donu občutno zamaje tla pod nogami. Zmedeni avtist se na novico skuša odzvati v skladu s tradicionalnim protokolom in poišče nasvet pri vseh svojih šestih prijateljih, terapevtki in celo na spletu. Rezultat? Pričakovano neugoden. Zdaj mu grozijo kazenska ovadba, izgon iz države in izguba strokovnega ugleda. Toda najhuje je, da bo morda za vedno izgubil tudi Rosie …

7

Knjiga Barž = Kons prinaša nov izbor Kosovelove poezije, namenjen predvsem mlajši generaciji. Izbor, ki ga je opravil Igor Saksida, si želi biti drugačen od tistih pred njim: pokazati želi Srečka Kosovela, kot se ga bere danes ob 110. obletnici njegovega rojstva. V knjigi je 110 pesmi, 55 v prvem razdelku z naslovom Nihil-o-melanholija in prav toliko v drugem razdelku H2SO4. Pričujoči izbor zajema besedila, ki slikajo pesnikovo doživljanje pokrajine in tedanjega sveta. Saksida se je ob izboru spraševal, kaj nam lahko Kosovel pove o resničnosti v kateri živimo, jo opazujemo in o njej razmišljamo. Trudil se je poiskati pesmi, ki sodobnemu bralcu razkrijejo izbrušeno-kritičen, svež uvid v enaindvajseto stoletje. Ilustracije so delo Damijana Stepančiča.

8

Priznani slikarski učitelj Matthew Palmer slovi po svojih skladnih, natančnih upodobitvah in navdihu, ki ga daje popolnim začetnikom. Z učenjem metod in značilnosti tehnike akvarela vas prijazno, korak za korakom vodi po čudovitih krajinah: mimo sijajnega mlina na veter,
po peščeni morski obali, pod veličastnimi gorami, mimo spokojnih jezer in kristalnih rek do živopisne gozdne odeje ter bleščeče snežne pokrajine.
Priročnik z več kot 500 fotografijami je nepogrešljiv vodnik za začetnike akvarela. Naučili se boste skiciranja in priprave, kompozicije, osnov perspektive ter rabe barv in senc – vsega, kar morate vedeti za svojo prvo slikarsko umetnino. Bogato ilustrirani knjigi so na ločeni papirni poli priložene skice za lažje učenje.

9

Dr. Albert Bernstein klinični psiholog, poslovni svetovalec in avtor številnih uspešnic,  vam v svoji knjigi ponuja opise, kontrolne sezname in primere, da boste lažje prepoznali posamezne tipe vampirjev in spoznali njihove strategije, obenem pa vam ponuja podrobna navodila, kako se zaščititi, da ne bi končali povsem izpiti. V knjigi je izbral pet najbolj pogostih osebnostnih motenj, ki okolici običajno povzročajo največ težav in tako se boste potopili v svet narcisoidnih, antisocialnih, paranoidnih in obsesivno kompulzivnih ljudi.

10

Monografija Zgodovina Evrope v dobi racionalistične civilizacije 1775-2015 je gotovo knjiga, po kateri bodo s pridom posegali zelo različni bralke in bralci. Po eni strani se bo lahko iz nje o temeljnih razvojnih potezah politične, gospodarske ali kulturne zgodovine Evrope v zadnjih dveh stoletjih in pol poučil vsakdo, ki ga zanimata novejša preteklost in polpreteklost, po drugi strani pa bo z obilico vključenega gradiva in s svežimi interpretacijami mnogih pojavov nagovarjala specialiste. Zelo pomemben je uvodni razdelek, v katerem avtor pojasni svoje razumevanje pojma racionalistična civilizacija in izriše sugestivno fresko Evrope na predvečer moderne, brez katere bi bili nadaljnji razvojni procesi nerazumljivi.

11

Leksikon likovne teorije obsega ok. 800 gesel s področja likovne teorije in njenih poddisciplin – fotologije, teorije barv, likovne morfologije, likovne kompozicije, teorije likovnega jezika, likovne semiotike in formalne likovne analize. To je prvi izvirno slovenski leksikon likovne teorije, v katerem je avtor pri obdelavi gesel med seboj povezal tako terminološke kot leksikografske elemente. Gesla so v Leksikonu obdelana po dosledni metodologiji: izhodišče je praviloma etimologija izraza in uskladitev z angleško, nemško in francosko strokovno terminologijo. Sledi opredelitev splošnega pomena izraza, nato definicija, opredelitev posebnega pomena, kadar je izraz rabljen tudi na drugih področjih, in kot središče gesla celovita predstavitev v likovni praksi in likovni teoriji. Ta del gesla je, razumljivo, tudi najobširnejši.

12

14

Priročniki so idealna literatura za vse, ki se učijo kemijo, biologijo ali fiziko in bodo v pomoč pri pripravah na preizkuse znanja ter izpite.

Na voljo pa vam je tudi celoten seznam vseh novosti od januarja do marca 2016.

 

Nataša Pečkaj in Veronika Balkovec

 

Sorodne objave
0
Dostopnost