| Prispevki

Kot dijak 5. letnika Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad sem se najprej udeležil šolskega tekmovanja, ki je na naši šoli potekalo novembra 2017. Najprej smo imeli teoretični del, kjer smo odgovarjali na vprašanja, v praktični del pa smo se uvrstili samo štirje dijaki. Nato smo vsi štirje menjali letno pnevmatiko z zimsko, pri tem so nam merili čas. Dosegel sem čas 2 minuti in 29 sekund. Ker sem imel najboljši čas pri prvi praktični nalogi, sem dobil drugo nalogo, zamenjati sem moral vžigalno svečko ter kabinski filter. Tudi pri tej nalogi sem bil boljši kot sotekmovalec, zato sem se uvrstil v finale.

Finale Modrega volana smo imeli na Ptuju decembra 2017. Tam sem tekmoval skupaj s še desetimi predstavniki drugih šol iz vse Slovenije. Prvi del tekmovanja je bilo preverjanje teoretičnega znanja, pisali smo test. Druga naloga je bila menjava zavornih ploščic, tretja pa menjava avtomobilskega plašča. Pri drugi in tretji nalogi sem dosegel najboljši čas med vsemi. Pri četrti nalogi, ki smo jo opravljali vsi tekmovalci, smo morali odkriti napako na električnem tokokrogu. Po tem delu tekmovanja so sešteli točke, ki smo jih dobili pri reševanju testa, ter točke, dobljene pri vseh treh praktičnih nalogah, in razglasili štiri velike finaliste, nato je sledilo kosilo.

Veliki finale se je prav tako dogajal na Ptuju. V velikem finalu smo morali pregledati celotno vozilo oziroma narediti servis kot pripravo na zimo, zamenjati vžigalno svečko ter kabinski filter. Tudi to nalogo sem opravil najhitreje izmed vseh, zato sem zmagal na tekmovanju Modri volan.

Za nagrado ob zmagi sem dobil možnost zaposlitve pri avtomobilski znamki Toyota ter nekaj praktičnih nagrad – motorno olje, majico, kozarce, kemični svinčnik, kapo …

 

Matej Hrovat, 5. t

 

Sorodne objave
0
Dostopnost