| Prispevki

Živimo v času, ko so besede lahko močnejše od dejanj. Sovražni govor, ki se širi prek spleta in družabnih omrežij, je postal kot neviden virus, ki lahko okuži srce in dušo posameznika. Ampak, ali res želimo, da naš svet postane kraj, kjer prevladujeta sovražnost in nestrpnost?

Naša šola že vrsto let sodeluje v projektu Mednarodni dan strpnosti, ki ga vsako leto obeležimo v sodelovanju z društvom Eksena. Letos je 16. november zaznamovalo geslo Sovražni govor – spoštujmo raznlike med nami, mi pa smo cel teden izvajali različne aktivnosti, v katere je bilo vključenih več kot 420 dijakov iz 18 različnih oddelkov.

Strpnost je ključna sestavina boljše družbe. Vsak od nas je kot posameznik lahko prvi, ki spremeni svet v bolj prijazen in sprejemajoč kraj. Ne glede na to, ali smo na spletu ali v resničnem življenju, moramo biti pozorni na svoje besede. Morda se ne zavedamo vedno dometa svojih besed, vendar je pomembno, da se trudimo biti boljši in bolj strpni. Besede imajo neizmerno moč, odmevajo skozi prostor in v času in ravno to moč lahko uporabimo za ustvarjanje pozitivnih sprememb.

Učitelji in dijaki so del pouka namenili pogovorom in razmišljanju o bolj strpni družbi – o tem, kaj lahko kot posamezniki naredimo za večje spoštovanje raznolikosti. Nastal je cel kup izdelkov – od risb, slik in stripov, do krajših ali daljših zapisov o sovražnem govoru in raznolikosti. Pripravili smo razstavo v avli in na stopnišču šole in celo krajši videoposnetek z dijaki v glavnih vlogah.

Ne moremo pričakovati, da se bo svet spremenil čez noč, vendar lahko vsak od nas naredi majhne korake k boljši družbi. Če bomo vsi prispevali k večji strpnosti, bomo ustvarili okolje, kjer se vsak počuti sprejetega in spoštovanega.

Torej, bodimo junaki svoje zgodbe in ustvarimo svet, kjer je strpnost vrednota, ki nas povezuje.

Vesna Planinc

Sorodne objave
0
Dostopnost