| Prispevki

Od 16. 10. do 22. 10. 2017 smo bili Boris Ivanoski in Jaka Petrovič iz 4. i ter učitelj Damijan Krašovec v Srbiji, gostila nas je partnerska šola, srednja ekonomska šola v Čačku. V šoli so nam predstavili problematiko kolesarjenja v Čačku, veliko smo izvedeli tudi o projektih na temo kolesarjenja ob primerni infrastrukturi, skupaj pa smo sestavili še strateški načrt za razvoj kolesarske infrastrukture v Čačku. V mesecu marcu 2018 je predviden prihod srbskih dijakov v Slovenijo, kjer jim bomo predstavili slovensko kolesarsko infrastrukturo kot primer dobre prakse. Koordinator projekta bo učitelj Damijan Krašovec.

Že v Ljubljani smo pripravili referat, v katerem smo opisali slovensko kolesarsko infrastrukturo in njen možni razvoj. Poudarek je bil na pozitivnih učinkih kolesarjenja. V Čačak smo odšli v ponedeljek, 16. 10. 2017, izpred naše šole. Na poti smo se ustavili na kosilu, pred šolo v Čačku pa smo prišli v večernih urah, zato smo z gostitelji takoj odšli domov. V torek smo v šoli imeli generalko predstavitve našega referata. V sredo so poleg nas imeli predstavitev tudi nekateri srbski dijaki, ki se zavedajo problematike kolesarjenja v Čačku. Po uspešno opravljeni generalki smo se podali na testno vožnjo po mestu, kjer smo hitro ugotovili, da ljudje ne upoštevajo že tako revne infrastrukture, namenjene kolesarjem, ampak jo uporabljajo kot parkirišča za svoja vozila. V sredo smo imeli predstavitev referata, ki je pritegnila veliko medijske pozornosti, saj je prišlo kar nekaj novinarjev lokalnih medijev, povabljeni pa so bili tudi predstavniki različnih okoliških društev. Boris je pritegnil veliko pozornosti s predstavitvijo. Pri njeni izdelavi nama je pomagal tudi učitelj Damijan Krašovec s svojimi izkušnjami. V njej so bili najbolj udarni naslednji podatki:

Tudi dijaki ekonomske šole so predstavili nekaj anket in svoje ugotovitve o kolesarjenju. Po predstavitvah so želeli predstavniki medijev intervjuvati nekaj dijakov, zato je učitelj izbral Borisa, ker dobro govori srbski jezik. Po intervjujih je sledila okrogla miza idej, na kateri se je razpravljalo o kolesarjenju v Čačku. V četrtek nas je prišla obiskat ravnateljica naše šole in skupaj smo povzeli dotedanje dogajanje ter določili okviren termin prihoda srbskih dijakov. Potem smo se dijaki s kolesi odpravili proti restavraciji, kjer smo imeli kosilo. V petek smo odšli na obisk še ene partnerske šole v Kragujevac, kjer smo šivali majhne žepke za svinčnike. Kasneje smo šli še v lokalni živalski vrt. V soboto smo se odpravili na žalno slovesnost v Kragujevac, kjer so imeli spominsko slovesnost v spomin na padle v »krvavem oktobru« v drugi svetovni vojni. V nedeljo smo se odpravili domov. Pot je bila dolga, vendar smo srečno prispeli v Ljubljano. Pohvaliti je treba gostoljubnost srbskih gostiteljev in njihove šole.

Povezava do srbskega članka o našem obisku v Čačku:

Biciklizam u Čačku i Ljubljani

Jaka Petrovič in Boris Ivanoski, 4. i

 

Sorodne objave
0
Dostopnost