| Prispevki

V  okviru projekta Svet v učilnici (World in classroom) je v četrtek, 23. novembra 2017, našo šolo obiskala študentka Anna iz Češke.

V Slovenijo je Anna prišla na izmenjavo študentov preko programa Erasmus+. Dijakom 1. in 2. K je najprej na kratko predstavila sebe in svojo državo. Zatem je povedala veliko zanimivosti o študiju v tujini, katere so njene prednosti in slabosti. Potem nam je pobliže predstavila češko kulturo, jezik in običaje. Dokazala nam je, da je med slovenščino in češčino kar nekaj jezikovnih podobnosti, prav tako smo se imeli možnost sami preizkusiti v izgovorjavi njihovih besed. Ker Anna študira lingvistiko in ji slovenski jezik ni tuj, je z nami nekaj besed spregovorila tudi v slovenščini. Po njeni »uradni« predstavitvi je sledil bolj sproščen pogovor, dijaki smo ji postavili kar nekaj vprašanj. Ko je prišel čas, da se poslovimo, smo se Anni lepo zahvalili in ji zaželeli veliko uspeha.

Po njenem obisku smo se vsi dijaki strinjali, da nam je bilo najbolj všeč, kakšne raznolike stvari je predstavila − od najbolj znanih čeških umetnikov do svoje najljubše pesmi. Zanimive so bile smešne prigode, ki jih je doživela zaradi podobnostih v jezikih. Z veseljem smo prisluhnili vsemu, kar nam je povedala, poleg tega pa je bilo predavanje tudi poučno.

 

Obisk nam je bil zelo všeč, veliko novega smo se naučili, mogoče se je kdo celo opogumil za študij v tujini. Anna nam bo ostala v spominu, veselimo pa se še kakšnega podobnega obiska.
 

https://www.facebook.com/pg/spssbljubljana/photos/?tab=album&album_id=1572312876192416

https://www.cmepius.si/solsko-izobrazevanje/svet-v-ucilnici/

 

Tanja Stražiščar, 2. K

 

Sorodne objave
0
Dostopnost