| Prispevki

V sredo, 16. 11, smo se dijaki oddelkov 5. v in 5. z odpravili na ekskurzijo v Idrijo. Obiskali smo izredno dobro stoječe in inovativno podjetje Hidria.

Proizvajajo ventilatorje in motorje (servo). Ogromen del podjetja dela za avtomobilsko industrijo, ostali del pa se ukvarja z ventilatorji za prezračevalne sisteme in motorji za električna kolesa.

Ogledali smo si del proizvodnje ventilatorjev, ogled pa smo začeli v razvojnem oddelku, kjer produkt najprej snujejo. Poleg proizvodnje ventilatorjev smo si ogledali tudi izdelavo motorjev. V drugem delu ogleda pa so nam razkazali orodjarno, kjer izdelujejo potrebno orodje in pripomočke.

Dan smo nadaljevali z ogledom muzeja topljenja živega srebra. Muzej stoji na lokaciji, kjer je bila včasih topilnica. Predstavili so nam izkopavanje in pridobivanje živega srebra iz kamnin in kako so prepoznali živo srebro v kamnini. Ker gre za težko kovino, je bil tudi kamen zelo težek, če je vseboval živo srebro. Več ga je vseboval, težji in bolj rdeč je bil.

Ogledali smo si tudi muzej rudarstva, ki stoji ne daleč stran. Predstavili so nam način izkopavanja, razstavljeni so tudi vsi stroji in pripomočki, ki so jih uporabljali takrat.

Vodnik nam je pokazal dvigalo, s katerim so izkopan material izvažali iz rudnika, dvigalo pa je upravljal mehanik na površju. V tem muzeju je bil ogled kratek, zato smo se okoli 17. ure odpravili proti Ljubljani.

Enej Tržan, 5. V

Sorodne objave
0
Dostopnost