| Prispevki

Vsako leto 16. novembra obeležujemo mednarodni dan strpnosti.

V zadnjem letu se zdi, da je strpnost čedalje bolj oddaljena od naše resničnosti. Vojnam v večjem delu sveta se je pridružila tudi vojna v krajih, ki so nam tako geografsko kot kulturno blizu. Družbena omrežja so zasuta z nestrpnimi sporočili zoper posamezne rasne, etnične, kulturne, politične, verske in druge skupnosti, na ulicah mest in tudi nedaleč od naše šole pa se nasilje stopnjuje, tudi med mladoletniki, ki niso nikdar videli vojne niti niso nikdar občutili resničnega sovraštva, rojenega iz nestrpnosti do soljudi.

V takem času je potrebno pomisliti tudi na šolo in na njeno vlogo v vse bolj nestrpnem svetu. Šola druži vse nas, dijakinje in dijake, učiteljice in učitelje, druge zaposlene, starše in skrbnike. Ne glede na številne, v hitro spreminjajoči in razvijajoči se družbi vzpostavljene razlike med nami, moramo biti znotraj šole pripravljeni vzdrževati strpen in spodoben odnos do drugih. Ob dnevu strpnosti naj bo torej dolžnost učiteljic, učiteljev in drugih delavcev na šoli, da spodbujamo zgleden, spodoben in strpen diskurz, še posebej pri pouku. Hkrati vabimo dijakinje in dijake, da pomislijo, kako bi lahko sami izboljšali odnose znotraj posameznih oddelkov, da se spomnijo na trenutke, ko so se med njimi vidno vzpostavljale razlike in poglabljali nesporazumi ter prepiri in da hkrati poskrbijo, da se nikdar ne ponovijo.

Leta 1936 je temnopolti ameriški atlet Jesse Owens na olimpijskih igrah osvojil štiri zlate medalje. Ta podatek bi ne bil izjemen, če ne bi te igre potekale v nacistični Nemčiji pod vodstvom Adolfa Hitlerja. Jesse Owens je medalje osvojil v državi, katere režim ga je želel prikazati kot nezmožnega in manjvrednega zaradi barve njegove kože. S svojimi zmagami je dokazal, da je nestrpnost zabloda brez utemeljenih razlogov za obstoj. Toda Owens se v svojih spominih ni ukvarjal z atmosfero nestrpnosti, ki ga je obdajala, marveč je poudarjal prijaznost, strpnost in sprejemanje, ki ga je bil deležen s strani nemškega atleta Carla Ludwiga Longa.

Vodstvo države, ki jo je Long zastopal, ga je imelo za večvrednega od Owensa, njegovega največjega tekmeca v boju za medaljo v skoku v daljino. Long režimu ni verjel. Owensu je z nasveti pomagal do zlate medalje in rekorda, ki ga je Owens zadržal še naslednjih 25 let. Long je dokazal, da so strpnost, prijateljstvo in iskrena želja po veselju ter sreči sočloveka večje in mogočnejše vrednote od vrednot nasilja in uničenja, ki jih je zastopal Hitlerjev režim.

Carl Ludwig Long je tragično preminil v vojni, ki jo je sprožil nacistični režim. Ob dnevu strpnosti se zavejmo pomena miru v Evropi in svetu. Naj noben režim, ki spodbuja vojno in kliče k prepiru in spopadom, ne bo deležen naše podpore. Kot ljudje bodimo strpni in miroljubni. Kot nekoč atlet Long za vsaj en dan postavimo sočloveka, njegove želje in potrebe pred naše.

Miha Černe

Sorodne objave
0
Dostopnost